Реклама / Ads
1| 5165 |23.12.2010 СВЯТ

Македонски свещеници правят синдикат по примера на БПЦ

.
Свещеници от Македонската православна църква възнамеряват да последват примера на своите събратя от Българската православна църква и да организират свещенически синдикат, пишат македонските медии.
 

Според ежедневника "Нова Македония" дебатът в България относно инициативата на КТ "Подкрепа" се следи с интерес в югозападната ни съседка. Най-големият проблем на македонските свещеници са здравните и пенсионни осигуровки, както и дължимите на държавата данъци. Свещеник, пожелал анонимност, е заявил пред вестника следното: "Много клирици имат нерегулиран статут на социално и здравно осигуряване, проблем са и дължимите на държавата данъци. Владиците имат различни мнения по този въпрос и им е много трудно да постигнат компромис помежду си. Поради тази причина много свещеници са обезправени и получават много малки пенсии. Може би с организирането на синдиката ще се подобри ситуацията между свещениците и владиците".

От Св. Синод на Македонската църква коментират, че това е стара идея, но досега никой не е разговарял по този въпрос с предстоятеля на МПЦ или владиците. Според някои от тях, храмовете, където служат свещениците, трябва да изплащат здравните и социалните им осигуровки, а не Св. Синод. Свещениците могат да разкажат за своите проблеми на свещеническите събрания, смятат от канцеларията на митр. Стефан, които свещенически събрания са също "вид синдикат". "Свещеническият синдикат не може да бъде същият като синдикатите на различни фирми, защото в МПЦ властват други закони. Такъв един синдикат не може да бъде независим от епископа, както другите синдикати са независими от властта".

Първите реакции на епископите обаче не са негативни: "Защо не? - заяви Преспанско-Пелагонийският митрополит Петър. - Това е интересна инициатива, която може да развие диалога между църквата и държавата. Но все пак не бива да влиза в противоречие с църковните канони. Ако не влиза в тази област, защо да не се разгледа? И ние владиците сме заинтересувани да помогнем на свещениците. Ние също искаме да се решат проблемите. Аз съм много загрижен, но трябва да се намери механизъм, за да се включи и държавата".

Говорителят на Св. Синод еп. Тимотей заяви: "Аз лично не съм против, но не знам дали и доколко един синдикат ще реши проблемите. И не бива да влиза, разбира се, в противоречие с каноните на Църквата".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5512 |23.12.2010 Фигаро: Европейски Балкани, а не балканска Европа! . 0| 6786 |23.12.2010 Южна Корея провежда бойни учения край границата с КНДР . 7| 5258 |22.12.2010 Дилма Русев назначи осем жени за министри в Бразилия . 1| 4827 |22.12.2010 Двете Кореи - затишие пред буря

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads