Реклама / Ads
0| 3848 |05.05.2019 СВЯТ

Македонците излизат на балотаж за избор на президент

.
Гласоподавателите в наскоро преименуваната Северна Македония ще избират днес новия президент на страната в оспорвана надпревара, в която етническото албанско малцинство може да изиграе ключова роля, посочва АП.
 

Въпреки че президентската длъжност е предимно церемониална, с известни правомощия за налагане на вето на законите, изходът от гласуването в неделя може да предизвика предсрочни избори в страната, която е дълбоко поляризирана между управляващите социалдемократи от СДСМ и опозиционните консерватори от ВМРО-ДПМНЕ. Но основното опасение е избирателната активност. Ако участват по-малко от 40 процента от 1,8-те милиона регистрирани гласоподаватели, изборите ще бъдат невалидни и ще трябва да се повторят отначало и двата кръга. На първия кръг на 21 април избирателната активност беше само 41,8 процента.

 

На първия кръг кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски и кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Давкова - първата жена, която се бори за президентския пост - получиха по около 41 процента от гласовете. Така че много неща зависят от това как и дали етническите албанци, които съставляват около една четвърт от 2,1 милионното население на страната, ще гласуват.

 

Кандидатът на етническите албанци Блерим Река получи 10,6 процента на първия кръг, което представлява около 70 000 гласа. Сега, след като Река е елиминиран и отказа да подкрепи когото и да е от другите двама кандидати, не е ясно дали етническите албанци въобще ще отидат да гласуват.

 

56-годишният Пендаровски и 63-годишната Давкова - и двамата професори по право - призоваха за висока избирателна активност. Кампанията беше фокусирана основно върху тазгодишното споразумение за името със съседна Гърция, което ще позволи на Северна Македония, преди позната като Македония, да се присъедини към НАТО и потенциално към Европейския съюз. Споразумението, което сложи край на почти 30-годишен спор, дълбоко разедини Северна Македония и двете й основни партии.
Пендаровски подкрепя споразумението, но неговата опонентка спомена, че ако бъде избрана, ще го оспори в Международния съд в Хага.

 

Премиерът Зоран Заев заяви, че ще свика предсрочни избори, ако Пендаровски не бъде избран за президент. 3381 вътрешни и около 520 международни наблюдатели ще следят вота в неделя, информира БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4385 |21.04.2019 Балотаж на президентските избори в Украйна . 3| 4402 |31.03.2019 Зеленски и Порошенко отиват на балотаж . 0| 3903 |02.02.2019 Хлиди пак излизат на протест във Венецуела . 0| 4251 |26.12.2018 В Босилеград излизат на екопротест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads