Реклама / Ads
2| 5159 |25.11.2009 СВЯТ

По-малко месо, по-добра природа и повече здраве

.
Малко месо, повече здраве Източник: Вяра Йовева
Намалената консумация на месо с 30 % би помогнала за намаляване на въглеродните емисии и за подобряване на човешкото здраве, твърдят австралийски и британски учени, цитирани от агенция Ройтерс.
 

Използвайки прогнозни модели, те открили, че подобряването на ефективността на производството, улавянето на въглерода от атмосферата и намаляването на зависимостта на фермерите от фосилни горива няма да са достатъчни за постигането на новите еконорми за сектора. Ако тези три фактора обаче се комбинират с ограничаване на добитъка в големите страни производители с 30 %, както и сходно намаление на месото в хранителната диета на хората, то това ще донесе сериозни ползи за общественото благополучие.

Проведеното проучване показва, че ограничаване на консумацията на наситени мазнини с животински произход с една трета се отразява на вероятността за смъртни случаи, предизвикани от сърдечни заболявания със 17%. Във Великобритания това би се равнявало на 18 000 спасени живота годишно.

По данни на Организацията на ООН за прехрана и земеделие 18 % от всички парникови емисии са резултат от производството на месни продукти. Предвижданията за бранша са особено тревожни, тъй като, ако потреблението на месо продължи да се покачва с настоящите темпове, нивата на консумация през 2030 г. ще изпреварят тези от 2000 г. с 85%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5522 |25.11.2009 Политическо убийство взе 52 жертви във Филипините . 3| 5401 |24.11.2009 Започва дело за жертвите в Ирак във Великобритания . 4| 5443 |23.11.2009 Вълкът Агджа излиза от затвора . 1| 5180 |23.11.2009 Басеску срещу Джоана - рунд втори на 6 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads