Реклама / Ads
3| 5038 |29.08.2020 СВЯТ

Мащабни протести срещу COVID-19 се провеждат в Германия, недоволство и в Париж

.
Мащабни протести срещу наложените в Германия мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса са планирани за уикенда, те вече получиха разрешение от германски регионален съд. Паралелно с тях е планирано и огромно шествие на демонстранти срещу COVID мерките в Швейцария, съобщи БНТ.
 

Полицията в германската столица вече поиска подкрепления от други части на Германия, за да се справи с планираните демонстрации на наложените ограничения.

По-рано тази седмица властите в Берлин забраниха протестите с мотив, че при протестни демонстрации преди няколко седмици участниците не са спазвали правилата за социална дистанция, нито пък са носили маски. В петък, облаче, регионален административен съд постанови, че демонстрациите могат да се проведат.

 

Съдът нареди организаторите да осигурят дистанция между демонстрантите, но не наложи изискване за задължително носене на маска от страна на участниците.

В Швейцария пък освен противници на ограничителните мерки, на протест излизат и хора, които не желаят да бъдат ваксинирани срещу новия вирус.

 

Около 300 души се събраха на протест на Площада на Републиката в Париж, за да изразят недоволството си от наложеното изискване да се носят предпазни маски, предаде БГНЕС, позовавайки се на ТАСС.

 

Митинги срещу задължителното носене на маски, въведено от френските власти, се провеждат и в редица други големи градове на страната, по-специално в Нант, Кана и Рен.

 

Повечето протести са организирани в социалната мрежа Facebook, и въпреки заявилите присъствие хиляди парижани, на площада отидоха едва около 300 души.

Те носят плакати "Долу санитарната диктатура!", „Не искаме да носим маски!“, "Сила на хората!". Сред протестиращите има студенти и пенсионери, работници, няколко представители на „жълтите жилетки“.

 

Полицията само охранява протестиращите и не се намесва в недоволството им. Всеки гражданин, който не носеше маска, обаче, биваше глобяван.

 

Организаторите на митинга подчертаха, че не са съгласни със здравните изисквания, въведени от властите, и че носенето на маски нарушава личните им права и свободи, пречи на нормалната комуникация между хората. А методите на властта да предотврати разпространението на вируса, бяха описани като „умишлено сплашване на населението с цел манипулация“. Организаторите твърдят още, че маските не предпазват от инфекция.

 

Френските власти, по-специално префектурите и кметствата на редица големи градове, въведоха през последните дни задължителното носене на маски на всички обществени места, включително улици и паркове. За излизане без маска на улицата или пазаруване в магазин глобата е в размер на 135 евро, която в случай на допълнителни нарушения на правилата може да достигне 1,5 хиляди евро.

 

По данни на френското министерство на здравеопазването към петък вечерта новозаразените с вируса само за ден са 7 379 - с 20% повече от предния ден. Подобни високи нива не са наблюдавани в страната от април насам.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5005 |29.08.2020 Хиляди протестираха пред мемориала на Линкълн във Вашингтон . 4| 7226 |26.08.2020 Гореща точка: Уисконсин. Двама загинали след ескалаиця при протестите в САЩ . 10| 6124 |16.08.2020 Журналисти от държавната телевизия на Беларус напуснаха, за да подкрепят протестите . 4| 6135 |12.08.2020 Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads