Реклама / Ads
1| 4972 |22.02.2011 СВЯТ

Масово чужденците бягат от Либия

.
Десетки хиляди чужденци се опитват да избягат от Либия, след като сблъсъците между силите за сигурност и антиправителствените демонстрантите завършиха със смъртта на стотици хора, коментира ВВС.
 

Египет засили военните си части по границата с Либия, като в същото време осигури възможност за денонощно преминаване на своя територия на ранени и бежанци, търсещи убежище от безредиците в Либия.

Вече са организирани два погранични лагера за евентуалните бежанци, както и две полеви болници, пише Lenta.ru.
Либия разреши на два египетски военни самолета да кацнат в страната, за да евакуират египетски работници, заяви египетският външен министър Ахмед Абул Гейт, цитиран от Ройтерс. Министърът добавил, че и авиокомпания "Иджипт еър" ще извърши четири полета за евакуация на египтяни от Либия. Все още не е ясно на кое летище е било позволено да кацнат самолетите, нито кога ще се приземят, пише БТА.

Руското министерство на извънредните ситуации е получило от Либия разрешение за кацане на негови самолети в Триполи за евакуиране на руски граждани, съобщи ИТАР-ТАСС. По данни на министерството в Либия работят 563 руснаци.
Париж изпраща в Триполи три военни самолета за евакуиране на френските граждани, чието присъствие в Либия "не е необходимо", заяви френският външен министър Мишел Алио-Мари, цитирана от Франс прес. В Либия в момента работят между 500 и 550 французи.

Украйна обяви, че днес изпраща военно-транспортен самолет за евакуиране на близо трите хиляди свои граждани в Либия. Повечето от тях са медици. Днес се очаква да бъде евакуирана първата група от 170 украинци, предаде Франс прес.
Холандия изпраща към бреговете на Либия фрегатата "Тромп", за да евакуира своите граждани по море, след като либийските власти досега не са дали разрешение за кацане на военно-транспортен самолет, съобщи ИТАР-ТАСС. Очаква се корабът да акостира в Либия в петък.

Италия също изпраща самолет до Бенгази за евакуацията на около 100 италианци там. Италия има сериозни интереси в сферата на енергетиката в Либия и около 1500 нейни граждани живеят или работят в страната. Някои от тях напуснаха Либия през последните дни с редовни полети от Триполи.

Два граждански ферибота от Турция и един военен кораб се очаква да пристигнат днес в Бенгази, за да евакуират около 3000 турски граждани, след като Анкара не успя да получи разрешение за кацане на летището.
Хиляди турски граждани са държани като заложници на стадион в либийския град Бенгази в момент, когато турското правителство полага усилия да евакуира гражданите си, предаде ДПА, като се позова на турски медии.
Турция започна да евакуира гражданите си в неделя заради кървавите протести срещу либийското правителство. Само хиляда от близо 25 000 турски граждани в Либия са успели до днес да напуснат страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5465 |22.02.2011 Египет подсилва границата си с Либия . 7| 5753 |22.02.2011 Самолети на Кадафи давят Либия в кръв . 0| 5167 |21.02.2011 Напрежението в Либия ескалира . 1| 5078 |19.02.2011 Десетки убити при протестите в Либия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads