Реклама / Ads
9| 5389 |09.02.2015 СВЯТ

Меркел: Мирът в Европа е на косъм

.
Меркел и Обама
Германският канцлер Ангела Меркел предупреди по време на посещението си в Белия дом, че изоставянето на принципите на териториална цялост в Украйна ще доведат до излагането на опасност на „мирния ред в Европа”. Барак Обама от своя страна предупреди Русия, че не може да си позволява да прекроява границите със сила.
 
„Като човек, който идва от Европа мога само да кажа, че ако се откажем от принципа на териториалната цялост няма да можем да опазим мирния ред в Европа”, каза канцлерът по време на пресконференция с американския президент, при когото е на посещение. Обама от своя страна увери, че Вашингтон продължава да насърчава намирането на дипломатическо решение на украинската криза. САЩ още не са решили дали да доставят оръжия на Украйна за борбата ѝ срещу проруските сепаратисти, посочи той.

Доставката „на отбранителни оръжия на Киев е един от обмисляните варианти. Решение обаче още не съм взел”, заяви президентът на САЩ.
На срещата бе обсъдена и политиката на Гърция. Канцлерът заяви, че Атина трябва да представи „устойчив” финансов план на министрите от еврозоната на тяхната среща в Брюксел в сряда. „Това, което има значение е какво ще сложи Гърция на масата. Винаги съм казвала, че чакам Гърция да излезе с устойчиво предложение и тогава ще говорим”, каза тя. Меркел коментира и работата на американската Агенция за национална сигурност. Тя заяви, че въпреки различията на Вашингтон и Берлин за методите на работата на агенцията, двете страни трябва да си сътрудничат, за да се преборят със заплахата на тероризма. Миналото лято стана ясно, че освен широк кръг от хора, АНС са подслушвали и телефона на Ангела Меркел.

В последствие от посолството на САЩ в Берлин беше експулсиран шефът на американските разузнавателни служби в страната. Германският канцлер посочи, че е в интерес на Германия да бъде постигнато европейско споразумение за свободна търговия със САЩ. По думите ѝ подобно споразумение ще помогне да се засили растежът и че Германия ще работи, за да се гарантира продължаването на преговорите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4823 |02.02.2015 Меркел: Няма да доставяме оръжие на Украйна . 13| 6386 |30.01.2015 Горбачов: Европа е общият ни дом, не театър на военни действия . 110| 8845 |25.01.2015 Изборите в Гърция: СИРИЗА печели с 39,5%, да му мисли Европа . 38| 7636 |04.01.2015 Меркел шокира Европа, съгласна Гърция да напусне еврозоната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads