Реклама / Ads
0| 4851 |30.05.2017 СВЯТ

Меркел само дето не обяви смъртта на западния алианс

.
Последиците от първото посещение на Доналд Тръмп в Европа се оказаха взривоопасни. В предизборна реч в Мюнхен скоро след отлитането на Тръмп германският канцлер Ангела Меркел бе близо до това да обяви за смъртта на западния алианс.
 

Тя направи предупреждение: „Изглежда свършва времето, когато можехме в пълна степен да разчитаме на други, и аз почувствах това през последните дни. Ние, европейците, трябва наистина да вземем съдбата си в свои ръце. Разбира се, ще ни трябват приятелски отношения със САЩ, Великобритания и други съседи, включително Русия. Но за своето бъдеше ще трябва да се борим сами“.

 

Изказването на Меркел много бързо се превърна в сензация в медиите. Ричард Хаас, който е президент на Съвета за международни отношения и доайен на американския външнополитически елит, написа в Туитър: „Меркел казва, че Европа не може да разчита на други и трябва да вземе нещата в свои ръце. Това е преломен момент, който САЩ се стремяха да избягват от времето на Втората световна война“. Лесно е Тръмп да бъде упрекван за това състояние на нещата.

 

Но Меркел прояви безотговорност, правейки изявление, което може да разшири опасния разрив в атлантическия алианс и да превърне този разрив в пропаст. Посещението на Тръмп в Европа се оказа истинска катастрофа. В реч пред НАТО той не потвърди верността на САЩ към член 5-ти, в който се говори за колективната отбрана в Северноатлантическия алианс. Това не беше случайно изпускане. Това беше ясен сигнал, че верността на Америка към отбраната на Европа повече не трябва да се възприема като нещо, което се разбира от само себе си. А това на свой ред може да окуражи Русия, която при тези условия може да рискува и изпробва колко стабилна е натовската отбрана.

 

На срещата на Голямата седморка Тръмп бе единственият ръководител, който отказа да подкрепи Парижкото споразумение за климата. Сега медиите постоянно цитират думите му, че Германия е „лоша, много лоша“, защото тя греши много, продавайки твърде много автомобили в САЩ. Сблъсквайки се с всичко това, а също с излизането на Великобритания от ЕС, Меркел може да си е мислила, че просто констатира очевидното, казвайки, че Германия повече не може да разчита на своите американски и британски съюзници. Въпреки това нейната реч беше груба грешка поне по пет причини.

 

Първо, не е редно след 4 месеца президентство на Тръмп тя да си позволява съмнения в трансатлантическия алианс, който пази мира в Европа в продължение на 70 години. Тръмп може да е аномалия и скоро може да бъде лишен от власт.

 

Второ, американският президент беше прав, казвайки, че повечето европейски държави не изпълняват своите задължения по военните разходи в рамките на НАТО. Несъмнено Тръмп се държеше твърде грубо в Европа. Но той беше прав, когато казваше, че не е правилно на САЩ да се падат 75% от натовските военни разходи. Същото казваше и Робърт Гейтс, военният министър в администрацията на Барак Обама. А като се отчете, че Германия се държи като хрантутничка, принуждавайки САЩ да плащат вместо нея, обвиненията към Америка, че е ненадеждна съюзничка са направо наглост.

 

 Трето, Меркел намеква, че Западът се пръска по шевовете и по този начин задълбочава грешката на Тръмп, когато той не потвърди подкрепата за член 5-ти. Тези две събития са понасърчили руското ръководство, което се надява да разруши западния алианс. Поради това обаче безопасността на Европа се оказва застрашена. Четвърто, Меркел се държа неблагоразумно и несправедливо, като постави в една редица Великобритания и Америка на Тръмп. По време на дискусията за климатичните промени Великобритания застана на страната на ЕС, а не на САЩ.

 

Освен това правителството на Тереза Мей с всички сили се старае да подчертае британската преданост към НАТО. Но ако правителството на Меркел продължи и занапред да преговаря по Брекзит в конфронтационен дух, изисквайки от Британия огромни авансови плащания, преди самото обсъждане на търговската сделка, то рискува да предизвика продължителен антагонизъм между Великобритания и ЕС. Трудно е да се разбере как Обединеното кралство може да гледа на едни и същи държани едновременно и като на врагове в преговорите за Брекзит, и на съюзници в рамките на НАТО. Всъщност Брекзит може да породи съмнения за верността на Великобритания към НАТО, особено ако САЩ се отдалечат от западния алианс. И последната грешка в подхода на Меркел е, че тя демонстрира учудваща глухота към отгласите от историята.

 

Съвременна Германия впечатлява най-вече с това, че тя повече от всички други държави мисли за уроците на историята, които е усвоила най-внимателно и със смирение. Затова ме озадачава факта, че ръководителката на тази държава обяви от бирария в Бавария развода с Великобритания и САЩ, поставяйки тези държави на една дъска с Русия. Американският президент неведнъж е демонстрирал своето презрение към западните ценности, като се започне от свободата на медиите и се свърши с подкрепата на демокрацията по света. В резултат някои дори заговориха, че днес именно Ангела Меркел е истинският лидер на западния свят. Тази обаче титла й е присвоена преждевременно. Тъжната реалност е в това, че очевидно Меркел не е много заинтересована от борбата за спасяването на западния алианс.

Гидиън Рахман, „Файненшъл таймс“, Превод: БГНЕС

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4850 |30.05.2017 Тръмп се закани на Меркел . 1| 4724 |22.05.2017 Меркел до Радев: Нужна е солидарност за охрана на границите . 0| 4514 |15.05.2017 Макрон обяви: Едоард Филипе е новият френски премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads