Реклама / Ads
25| 9527 |13.12.2011 СВЯТ

Меркел, Саркози и Путин кроят нова Европа

.
Чилийският в. „El Mercurio” публикува сензационна новина за преговори между Ангела Меркел, Никола Саркози и Владимир Путин за eвросъюз от нов тип
 



Европа преживява съдбоносен момент. Старият континент ни дари идеите за лична, политическа и икономическа свобода. Именно там се роди демокрацията и политическият либерализъм, убеждението, че нито една власт не може да бъде абсолютна, дори властта на самия народ, както и че законът ограничава по дефиниция личната свобода, но в същото време я защитава и гарантира. Затова е редно, когато се говори за еврото и за икономическата криза, не всичко да се свежда до сметки.

Вече има нов план, за който се говори неофициално, но достатъчно сериозно. Планът включва Франция, Германия и Русия. Ангела Меркел е доктор на физическите науки и експерт по квантова физика бивш министър на околната среда. По произход и убеждение тя представлява консервативните християни демократи католици (израснала е в свещеническо семейство). Това е доста важно. Освен английски, говори спокойно и руски език, защото е живяла в ГДР. Оглавява коалиция със социалдемократите. Тя е първата жена канцлер и високо цени мира и европейската солидарност. Не по-малко интересен е и Никола Саркози. Във Франция, където страшно си падат по либерализма, избраха президент, който заяви на сънародниците си: „Да спрем разрухата на традиционните ценности в политиката, икономиката и образованието”. Подхвана битка за изравняване на правата и задълженията на всички граждани.

Саркози скочи срещу кресливите защитници на социални каузи, които уж заплашват с барикади, но децата им учат в скъпи частни училища, където ги възпитават на едни по-различни ценности Третият играч в новата „голяма тройка” е Владимир Путин. Той е нееднозначен руски ръководител, чиито действия и образ ни връщат към романа на Лев Толстой „Война и мир”, в който се говори за великата руска душа, толкова неразбираема за чужденеца.  Княз Андрей Болконски и Пиер Безухов са влюбени в Наташа Ростова, очарователната героиня, която от романтично момиче изминава пътя до майка и образа на класическата руска жена.

Княз Болконски и Безухов са представители на двете течения, обособили се от времето на Петър Първи: прозападно настроени и традиционалисти. Русия е известна със своите славянофили - радетели за религиозни и селски традиции.
Владимир Путин е сплав от тези две основополагащи за Русия течения. Путин съчетава княз Андрей Болконски и Пиер Безухов
и опитва да приспособи демокрацията към авторитаризма и обратно. След изборите той ще трябва да балансира между тези, които тъгуват за СССР, и тези, които уважават западната демокрация. Разбирате ли сега колко логична, а не странна или скандална, е връзката между Германия, Франция и Русия.

Меркел, Саркози и Путин са в състояние да окажат решаващо влияние върху процесите в Европа. След някогашното разделяне на света след Втората световна война и издигането на Берлинската стена имаме трима политици, на които може да се вярва, и които поставят запазването на мира над интересите на отделните държави.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5245 |05.12.2011 Путин отново на крачка от властта . 2| 8626 |02.12.2011 Саркози: Eвропа трябва да бъде основана отново . 1| 5585 |27.11.2011 Издигат Путин за президент на Русия . 16| 5906 |04.11.2011 Тайните служби: Путин - насилник и с любовни афери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads