Реклама / Ads
1| 5579 |14.03.2011 СВЯТ

Местните изборите в Русия бяха спечелени от партията на Путин

.
Владимир Путин
„Единна Русия” печели мнозинство във всичките 12 областни парламенти на провелите се вчера местни избори. Във всички райони, с изключение на Киров, където е подкрепена от 36,7 на сто от гласувалите, за партията на премиера Владимир Путин са дали гласа си над 40 % от избирателите.
 

Най-голям успех управляващата партия отбелязва в Чукотка, където получава повече от 71 % от гласовете на избирателите. Роман Абрамович е бил преизбран за депутат в парламента на Чукотка. За собственика на Челси са гласували 92,6% от избирателите.

Според опозицията, местният вот е протекъл с измами. Председателят на Комунистическата партия Генадий Зюганов нарече вота най-манипулиран в цялата пост-съветска ера. „Ние видяхме как „Единна Русия“ прави всички мръсни номера, измислени през последните 15-20 години“, заяви той пред „Интерфакс“. Партията на Зюганов се представи най-добре в Нижни Новогород, където остана втора с 29% от бюлетините.

Независимата група от наблюдатели „Голос“ заяви, че е получила около 400 сигнала за изборни нарушения часове преди затварянето на секциите. Поне един наблюдател е бил пребит в Калининград пред очите на местна секционна комисия.
Председателят на парламентарната група на „Единна Русия“ Борис Гризлов заяви, че резултатите са показали, че политическата доминация на партията ще продължи дълго. „Това показва, че политическата система работи в услуга на гласоподавателите и те й вярват“, заяви той пред уебсайта на партията. Той добави, че изборната победа показва подкрепата с която се ползват „властите, президента и партийния лидер Путин“.

Неочаквано високите резултати за „Единна Русия” дойдоха след социологически проучвания, показващи намаляващо доверие в управляващите заради високите цени на храните. Самият президент Медведев посочи през ноември миналата година, че са на лице „симптоми на стагнация“, а държавните медии отразиха няколко големи корупционни скандала с участието на високопоставени представители на „Единна Русия“.

Анализаторите определят провелите се местните избори като подготовка за предстоящите през декември парламентарни избори и за президентския вот догодина. Изборите дават шанс да се прецени доколко високата инфлация, безработицата и недоволството от вкоренилата се „партия на властта” са подкопали подкрепата за „Единна Русия” година преди президентските избори, на които Путин може да се завърне на президентския пост.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5110 |10.03.2011 Санкции за Либия обяви Русия . 4| 5562 |04.03.2011 Русия губи млрд. след санкции на ООН срещу Кадафи . 1| 12320 |08.02.2011 Зимното време в Русия – отменено . 1| 5179 |08.02.2011 "Гардиън" остана без кореспондент в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads