Реклама / Ads
8| 7442 |27.12.2010 СВЯТ

Министър-председателите на Балканите - мафиоти

.
Американското правителство е изготвило секретен доклад за организираната престъпност на Балканите през месец февруари. В него изрично се споменават като лидери на местната мафия няколко балкански министър-председатели – бившият хърватски премиер Иво Санадер, доскорошният черногорски премиер Мило Джуканович, премиерът на Косово Хашим Тачи и босненският лидер Харис Силайджич.
 

Според американските експерти тези лица са пречка за развитието на Балканите и поради тази причина Вашингтон е поискал тяхното премахване от политическата сцена. Четиримата политици се свързват с организираната престъпност, контрабандата с цигари и войните на територията на бивша Югославия. Този доклад бе разкрит от лидера на сръбското Движение за промяна Небойша Медойевич.

Американците смятат, че единствената опасност за стабилността на Балканите е организираната престъпност и корупцията. Поради тази причина има координирани действия в Черна гора, Хърватия, Сърбия и Косово… Санадер се смята за лидер на корупционните схеми, а Мило Джуканович и Хашим Тачи за лидери на престъпните групировки. Джуканович се оттегли под натиск от западните страни, а Хашим Тачи, който сметна, че е достатъчно могъщ и отказа да се оттегли, бе посочен като участник в геноцид“, казва Медойевич пред „Прес“.

Според него след извънредните парламентарни избори в Косово и Хърватия ще има избори и в Черна гора, защото там се очаква бунт на мафията, политическа нестабилност и сътресения в управляващата партия на Джуканович. Небойша Медойевич твърди, че сръбският президент Борис Тадич и вътрешният министър Ивица Дачич нямат избор и ще продължат борбата срещу престъпността. Той смята, че Сърбия е платила висока цена в борбата срещу мафията през 2000 година, когато бе убит министър-председателят Зоран Джинджич. Тогава, според него, мафията е искала да превземе Сърбия.

Междувременно сръбският вестник “Политика” пише днес, че албанският премиер Сали Бериша е търгувал с оръжие. Според информациите на вестника Бериша е бил един от основните търговци на оръжие по време на войната в Косово. Името му се споменавало в документите, които притежава сръбската прокуратура за военни престъпления. В тях има изявления на четирима албанци от Косово, които свидетелстват за това. В документите се посочва, че центърът за търговия с оръжие се намирал в къщата на Сали Бериша в село Прифч, край Тропоя, Северна Албания.
По онова време Бериша бил лидер на опозицията и бивш президент на Албания, в чийто мандат бяха ограбени военните поделения и изчезна много оръжие. По-голямата част от това оръжие, посочва „Политика”, завърши в ръцете на Армията за освобождение на Косово (АОК).

„Станах член на АОК през март 1998 г. В.Н., с който работех ми каза да се обърна към Рамуш Харадинай (бивш лидер на АОК – б.а.) в село Глоджане. Рамуш искаше да ме приеме в своите редици, но каза, че трябва първо да провери. След десетина дни Харадинай каза на В.Н. и няколко членове на АОК да отидат в Албания и да донесат оръжие”, заявява член на АОК с инициали Б.Р.

Групата, която замина за Албания беше предупредена, че не трябва да застава никъде, да пуши и да се движат на разстояние от два метра. Границата минахме при граничния камък C-7 в село Прифч, край Тропоя. Стигнахме до къщата на Сали Бериша около 3 часа сутринта. Там останахме осем дни. На всеки беше разделено оръжие. Всеки от нас получи по една полуавтоматична и една автоматична пушка, както и 300 парчета муниции. Същата вечер тръгнахме обратно”, се казва в документите на сръбската прокуратура.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6517 |13.07.2010 Италиански антимафиоти борят членове на „Ндрангета". . 0| 5426 |24.06.2010 Призракът на корупцията броди на Балканите . 8| 4761 |03.05.2010 Израел предупреждава за 'джихат' на Балканите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads