Реклама / Ads
0| 5867 |13.04.2010 СВЯТ

Мистерията "Ейшън глори" и убийствто на български капитан

.
Българският капитан Велико Великов е бил изведен от кораба "Ейшън глори", а на екипажа е било съобщено, че е разстрелян. Това пишат в SOS писмо до британската кралица Елизабет Втора съпругите на украинските моряци, които плават на борда на отвлечения "Ейшън глори".
 

Вие сте последната ни надежда, се казва в откритото писмо, публикувано в сайта на руския журналист Михаил Войтенко вчера, пише Монитор.

Такава информация няма. Малко вярвам на това, което се пише в сайтовете. Това заяви кап. Продан Раданов, управител на варненския офис на британската компания, която е наела осмината българи, които плават с мистериозния кораб.

"Има ли смърт, няма откуп", допълни Раданов. Корабът е на достатъчно голямо разстояние от сушата и отвеждането на капитана не може да се е случило, коментира информацията, предоставена от "Алтея", операция на ЕС в Аденския залив,
говорителят на външно министерство Весела Чернева,

На 6 април сомалийците ползвали кораба като база за нападения над други кораби в Аденския залив, като стреляли с гранатомети и автомати по преминаващ плавателен съд, твърдят украинките. Отчаяните съпруги молят Нейно Величество да спаси пленените им мъже, които са изложени на всекидневен физически и психически тормоз от сомалийските пирати.

"Вие също сте майка! Ваше величество! Отчаянието ни принуждава да се обърнем към Вас като към последна надежда по няколко причини: ползвате се с всемирна любов и уважение, авторитетът Ви е неоспорим, имате деца, които обичате. Британската компания "Зодиак морски агенции", базирана в Лондон, обявила искания от пиратите откуп от 9 млн. долара за нереален и пресметнала, че й е по-изгодно корабът да потъне заедно с екипажа", разкриват в писмото си отчаяните съпруги.

"Ейшън глори" е застрахован, товарът от 2500 автомобила - също, така че компанията ще получи застраховката за тях, а за гибелта на моряците ще изплати по 80 000 долара на всяко семейство - общо 2 млн. долара, което е значително по-евтино. Два месеца по-късно - около 8-9 март, пиратите намалили исканата сума до 5 млн. долара, но от "Зодиак" намерили, че и този откуп е твърде голям. След отказа на британците сомалийските пирати подновили искането за изплащане на първоначално космическия откуп от 9 млн. долара.

От "Зодиак" припомниха, че в опасния залив в момента имат два арестувани кораба, което усложнява изключително много преговорите и плащането на исканите откупи. 8 са българските моряци, които се намират на борда на пленения кораб.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5408 |12.04.2010 Военна криза грози Полша . 6| 4751 |12.04.2010 Ройтерс: Българските лъжи разклатиха икономиката на ЕС . 0| 4899 |11.04.2010 ЕС дава 30 млрд. на Гърция за излизане от кризата . 1| 5067 |10.04.2010 Полша и Русия в национален траур след смъртта на Качински

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads