Реклама / Ads
0| 4367 |21.07.2019 СВЯТ

Мицотакис представи програмата на правителството си

.
Кириакос Мицотакис
Взимам думата с надеждата, че ще направя ново начало в нашия политически живот, защото с изборите на 7 юли приключи десетилетие на икономическо, социално и културно изоставане, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в началото на своето обръщение по време на тридневния дебат в парламента в Атина.
 

Кириакос Мицотакис представи програмата на новото правителство, говори за шест истини, съобщава БНТ.  Това са приоритетите в шест области, като се започне с намаляване на данъците, приватизация, намаляване на бюрокрацията, обявяване на промени в здравеопазването и образованието, промени в избирателния кодекс и предоставяне на възможности за гласуване на живеещите в чужбина гърци, обеща по-голяма сигурност за гражданите и други подобни.

 

„Истина номер едно: гърците плащат по-малко данъци и икономиката върви напред. С нови инвестиции и много нови работни места“, заяви Мицотакис, обявявайки намаляване на данъците за бизнеса, намалявайки ДДС върху продуктите от 13 на 11% и данъка върху недвижимите имоти от 24 на 22%. Той посочи, че тези промени ще бъдат част от новия закон, който ще бъде внесен за гласуване в парламента следващата седмица.

 

Мицотакис обяви ускоряване на приватизацията, ще продаде 30% от летището в Атина и ще има нов опит да приватизира гръцката рафинерия.

 

По отношение на общественото здравеопазване, което гръцкият премиер нарече истина номер 2, каза, че ще има нови работни места за 2000 души, лекари и парамедици, и подчерта, че законът за забрана на тютюнопушенето на обществени места ще бъде незабавно приложен.

 

„Въоръжена с технологии, държавата ще се бори с бюрокрацията“, каза Мицотакис, а в третата истина обеща, че ще има промени в избирателния кодекс, сред които ще има възможност да гласуват и гърците, живеещи в чужбина.

 

В образованието приоритетът на гръцкото правителство е заетостта на 4500 учители по дефектология, но също и премахването на университетския имунитет, при което полицията няма право да предприема действия вътре в сградите на факултетите.

 

Мицотакис спомена и сигурността на гражданите като основно демократично право, каза, че ще бъдат наети 1500 нови полицаи, ще бъде осигурено ново оборудване и оборудване за полицията през следващите шест месеца, а през 2020 г. нови патрулни превозни средства и мотори, и обяви промени в Наказателния кодекс.

 

Шестата истина на гръцкото правителство се отнася до външната политика и международната позиция и ролята на Гърция, и в тази част Мицотакис се спря накратко върху Споразумението от Преспа с Македония.

 

Мицотакис обяви пет проекта в Атина и Солун, включително прехвърлянето на атинския затвор в селището Коридалос в пространство извън града, разрушаване на съоръжения от сегашния затвор, а на негово място изграждане на голям парк.

В правителствената програма, според обявеното от Мицотакис, е пълното премахване на употребата на пластмаса през 2021 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3920 |18.07.2019 САЩ изключват Турция от програмата за F-35 . 0| 4309 |09.07.2019 Меркел кани Мицотакис в Берлин . 0| 3829 |23.02.2019 Тръмп номинира посланика на САЩ в Канада за постоянен представител в ООН . 0| 4434 |07.02.2019 ООН: Убийството на Хашоги е извършено от официални представители на Саудитска Арабия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads