Реклама / Ads
0| 5511 |30.05.2011 СВЯТ

Младич иска Войслав Шешел за адвокат

.
Ратко Младич
Бившият командир на босненската сръбска армия е поискал да бъде защитаван пред съда в Хага от лидера на радикалите Войслав Шешел. Това съобщи синът на военния пред местния портал Vesti Online.
 

Дарко Младич посочи, ако разпоредбите не позволяват Шешел да бъде адвокат по делото, то желанието на Ратко Младич е политическият лидер да бъде негов юридически съветник. Младич-младши беше категоричен, че по-ранните публикации, в които генералът е цитиран да нарича Шешел „идиот, който позори Сърбия в Хага" не отговарят на истината.

Освен председател на крайната Сръбска радикална партия, Войслав Шешел е доктор на правните науки, като е защитил научната степен още на 25-годишна възраст. Самият той е в Хага от 2003г., заради обвинения убийства, нехуманни дела, преследвания на политическа, расова и верска основа, изтребление и нападения над цивилни хора на територията на Хърватия и Босна.

Дарко Младич, който посети баща си заедно със семейството си, заяви, че вече е подготвен списъка от първите 20 имена на свидетели на защитата.

По отношение на главното обвинение срещу генерала - за участието му в клането в Сребреница, военният е категоричен, че няма никаква вина. Ратко Младич е обяснил, че е издал заповед за евакуация първо на жените и децата, след това на ранените и на пленените бойци. Той е категоричен, че така е спасил много човешки животи, а някой друг не е изпълнил част от заповедите.

Близките на Младич посочиха, че здравословното му състояние в момента е твърде влошено и не е възможно той да бъде екстрадиран. Синът на генерала посочи, че според заключенията на петима медици, Ратко Младич има проблеми с паметта, мисловната дейност, сърцето и кръвоносните съдове.

Frognews.bg припомня, че Младич командваше армията на Република Сръбска в Босна и Херцеговина по време на конфликта между 1992-1995 година. Международният трибунал за бивша Югославия обвинява Младич в престъпления против човечеството, нарушение на законите и принципите за водене на война във връзка с етническата чистка в Босна и Херцеговина.

Той е отговорен и за терор срещу мирното население по време на обсадата на босненската столица Сараево, вземане на заложници от числото на служителите на ООН, в геноцид срещу мюсюлманското население на град Сребреница през юли 1995 година. Младич се укрива от международното правосъдие от 1996 година насам.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5746 |30.05.2011 Екстрадират Ратко Младич в Хага . 7| 5342 |27.05.2011 Демонстрации заляха Сърбия заради ареста на Младич . 3| 5197 |26.05.2011 Младич отлетя за Хага . 31| 5301 |26.05.2011 Арестуваха Ратко Младич

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads