Реклама / Ads
0| 4722 |08.02.2010 СВЯТ

Мощна британска офанзива очаква Афганистан

.
Британските военни готвят голяма офанзива над Афганистан
Най-кървавите сражения в осемгодишния военен конфликт с Афганистан се очаква да избухнат тази седмица, след като британските сили продължиха с подготовката си за най-голямата въздушна офанзива от първата война в Персийския залив през 1991 г., посочва британският в-к "Индипендънт".
 

Военните експерти посочват, че сблъсъкът е "надвиснал", след няколко дни на подготвителни операции в областта Над Али на провинция Хелманд и около град Марджа, който се смята за "център" на дейността на талибаните и център за производството на опиум.

Очаква се офанзивата да бъде свързана с много жертви и от двете страни, като цивилните жертви са "неизбежни". Полковник Ричард Кемп, командващ британските сили в Афганистан през 2006 г., заяви, че талибаните са се внедрили сред цивилното население и използват деца за залагането на самоделни взривни устройства и хвърлянето на гранати, за да избегнат снайперистите. "Ще има тежки сражения", заяви полковникът. "Талибаните са разположили внимателно позициите си в населените места. Те познават района много добре и имат подготвени пътища за бягство през тунели, тесни улички или сгради. Те ще стрелят по силите ни и след това ще бягат. Ще има много самоделни взривни устройства, много снайперисти и много тактики "удряй и бягай".

Британските военни сили са готови за голям брой жертви. Талибаните все по-често използват деца за разполагането на взривни устройства и хвърлянето на гранати", каза още Кемп. Общо 15 000 военнослужещи, участващи в операция "Мощарак", което означава "заедно", са пет пъти повече от хората, участвали в миналогодишната операция "Нокът на пантерата", която до този момент беше най-голямата офанзива в Афганистан.

Полковник Кемп допълва още, че офанзивата, която включва най-малко 4 000 британски военнослужещи, ще бъде най-голямото придвижване на военни части по въздуха, след нападението през 1991 г. срещу Ирак и ще бъде със същите размери.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5344 |24.01.2010 Афганистан отлага парламентарните избори с 6 месеца . 0| 9272 |23.01.2010 Почина британската актриса Джийн Симънс . 7| 18249 |05.01.2010 Руската мафия е най-мощната престъпна мрежа в света . 2| 5216 |31.12.2009 8 агента на ЦРУ загиват при взрив в Афганистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads