Реклама / Ads
10| 5397 |29.10.2015 СВЯТ

В Москва почетоха жертвите на Сталин и сталинизма

.
Имаше и такива времена....
В Москва почетоха паметта на жертвите на сталинския режим. Кулминация на възпоменанията беше ежегодната проява в Москва. Поток от руснаци четяха имената на хилядите хора, разстреляни от съветските власти по време на Сталин, , предаде Франс прес.
 
Пенсионери и майки с деца бяха сред обикновените московчани, събрали се въпреки ледения вятър пред Лубянка, печално известния генерален щаб на съветската политическа милиция.

Няколкостотин души се наредиха на опашка, за да участват в прочита на имената на жертвите на репресиите и да сложат цветя пред скромен паметник.

"Дойдох тук, защото дядо ми беше арестуван, когато е бил на 40 години и беше разстрелян през 1938 г., когато беше на 44 години", разказва Елена Ермолайова, физик от Московския университет, която прочете на възпоменателната церемония три имена на жертви.

Тя признава, че смъртта на дядо й Арсений, офицер от Червената армия е променила съдбата на цялото й семейство. Допълва, че иска да запази спомена за него жив заради децата си, които сега живеят в чужбина.

През 1937 и 1938 г. в пика на сталинисткия терор над 40 000 души бяха разстреляни само в Москва, според неправителствената организация Мемориал, организатор на днешното възпоменание.

От идването на власт на Владимир Путин преди 15 години властите на Русия досега никога не са организирали официално възпоменание на тези жертви. Но неотдавна те обявиха намерение да построят паметник, който ще им бъде посветен в столицата.

Нов музей, посветен на сталинистките лагери също трябва да отвори врати в Москва, няколко месеца след затварянето в региона на Перм в Урал на единствения музей, разположен в бивш трудов лагер.

След разпадането на СССР властите в Русия винаги са имали двояка позиция по отношение на Сталин. Официално критикуван за държавен терор, който той е организирал през 30-те години и до смъртта си през 1953 г. , Сталин все още е погребан пред Кремъл на Червения площад, едно от най-символичните и престижни места в Русия.

Името му все още е почитано от много руснаци и от други граждани на бившите съветски републики, които изтъкват ролята му в разгрома на нацистка Германия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5147 |27.10.2015 Натовски аташета привикани в Москва за Сирия . 4| 4434 |21.10.2015 Путин и Асад на четири очи в Москва . 3| 4375 |14.10.2015 Турция мъмри посланиците на Москва и Вашингтон за подкрепата им за кюрдите . 2| 4210 |13.10.2015 Предотвратиха атентат в Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads