Реклама / Ads
0| 5372 |22.03.2016 СВЯТ

Москва: Преживели сме не малко терористични атаки, това е наша обща болка

.
Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин осъди атентатите в Брюксел и поднесе съболезнованията си на краля на Белгия. Засилени са мерките за сигурност на руските летища. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова също изрази съболезнованията си на жертвите и техните близки:
 

Искам да изразя дълбоките си съболезнования на тези, които загубиха близки и приятели в тези ужасни терористични атаки. Искам да кажа на белгийците, и не само на тях, тъй като в тази трагедия е  възможно да са пострадали или дори да са загинали граждани на други държави. В тази ужасна ситуация ние подкрепяме белгийския народ и гражданите на други държави. Ние знаем какво означават терористичните атаки, за тези години страната ни е преживявала немалко такива. Това е наша обща болка.

 

Холандския премиер Марк Рюте нарече атентатите убийствени и мерзки. Френският премиер Манюел Валс определи случилото се като състояние на война, а президентът Франсоа Оланд посочи, че атаките са удар по цяла Европа: Тероризмът удари Белгия, но той се цели в Европа и целият свят е засегнат.  Тези атаки последваха други - Париж беше тяхна целенасочена мишена през януари и ноември. Ние обаче сме изправени пред глобална заплаха, която изисква глобален отговор.

 

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че терористите никога няма да победят. Той определи атентатите в белгийската столица като ужасни: Днес е ден за изразяване на симпатия и съболезнования, за подобряване на собствената ни сигурност, за работа с нашите белгийски колеги и това да им предложим всякаква помощ, която можем, както и да гарантираме, че сме пределно ясни - ние никога няма да позволим на тези терористи да победят.

 

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Федерика Могерини прекъсна пресконференцията с йорданския си колега и, едва сдържайки сълзите си, заяви, че днес е труден и тъжен ден за Европа:

 

Европа и нейната столица страдат от същата болка, която Близкият Изток е познавал и познава всеки един ден, независимо дали става дума за Сирия или другаде. Пределно ясно е, че корените на тази болка, която изпитваме,  са много подобни. Ние сме обединени, не само в страданието заради жертвите и по отношение на реакциите, свързани с такива действия, но и в това заедно да предотвратяваме радикализацията и насилието.  

 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск от своя страна каза, че е ужасен от случилото се. Началникът на кабинета на германския канцлер Петер Алтмайер написа в Туитър, че европейските ценности са по-силни от омразата, насилието и тероризма.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4354 |15.03.2016 Москва: Няма да прекратим напълно операцията си срещу екстремистите . 3| 4361 |02.03.2016 Бавачката от Москва: Аллах ми нареди да отрежа главата на детето . 2| 4678 |02.12.2015 Москва: Ердоган няма да признае вината си, дори да намажат лицето му с краден нефт . 6| 6229 |10.10.2015 Два взрива разтърсиха Анкара! Убити са най-малко 30 души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads