Реклама / Ads
4| 4744 |10.06.2011 СВЯТ

Мрачно бъдеще за НАТО вещае шеф на Пентагона

.
Алиансът, който е крайъгълният камък на американската политика в областта на сигурността от шест десетилетия, го чака неясно, ако не и мрачно бъдеще. Това прогнозира министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс в последната си политическа реч като шеф на Пентагона - пост, който ще напусне в края на месеца.
 

В необичайно суров и откровен тон Гейтс постави под въпрос жизнеспособността на НАТО, предаде Асошиейтед прес днес.

Той предупреди, че нежеланието на европейските страни членки на НАТО да отделят пари за отбрана и липсата на политическа воля у тях може да ускорят края на оказваната от Съединените щати подкрепа за организацията.

"Бъдещите американски политически лидери - тези, за които Студената война няма да е формиралият ги опит, може да преценят, че връщането на Америка към инвестиране в НАТО не си струва цената", аргументира се министърът на отбраната на САЩ.

В речта си пред базирания в Брюксел мозъчен тръст "Дневен ред за сигурност и отбрана" Робърт Гейтс не скри своето недоволство от бюрократичността на алианса и сериозните ограничения, наложени от някои европейски държави на участието на техните национални контингенти в мисията в Афганистан.

Двете главни операции, провеждани в момента от НАТО - в Афганистан и Либия, подчертават нейните слабости и неуспехи, подчерта той.

Шефът на Пентагона обвини алианса, че не изпълнява своите задължения и че "пробутва" прекалено голяма част от "черната" работа на Съединените щати. "Горчивата истина е, че апетитът и търпението на Конгреса на САЩ, а и на американския политически елит като цяло, за изразходване на все по-ценни средства за държави, които очевидно не искат да отделят необходимите ресурси или да направят нужните промени, за да бъдат сериозни и способни партньори за своята собствена отбрана, ще намаляват", предупреди той.

Робърт Гейтс, който е министър на отбраната от повече от 4 години, напуска поста на 30 юни. Президентът Барак Обама номинира за негов заместник директора на ЦРУ Лион Панета, който трябва да застане начело на Пентагона на 1 юли, след като бъде утвърден от Сената.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4909 |09.06.2011 НАТО пак удари резиденция на Кадафи . 7| 5345 |03.06.2011 НАТО атакуват отново Либия . 9| 4737 |01.06.2011 НАТО удължи операцията в Либия с още 3 месеца . 0| 5450 |30.05.2011 Сърбия пое по пътя за НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads