Реклама / Ads
0| 5198 |11.07.2015 СВЯТ

МВФ и ЕС одобриха предложенията на Ципрас

.
След разгорещени среднощни дебати и разделение гръцкият парламент подкрепи правителството на премиера Алексис Ципрас за пакета икономически реформи.
 
Говорителят на Еврогрупата потвърди, че финансовите министри са получили оценката на гръцките предложения, направена от експерти на МВФ и Евросъюза. По неофициална информация има база за преговори, но при определени условия, незнайни засега.


А в Атина парламентът преживя тежка нощ в дебати и разделение. Депутати от партията на Ципрас отказаха застанат зад него и гласуваха срещу предложените реформи.


За да спечели вота, премиерът се нуждаеше от подкрепата на опозицията. 251 депутати гласуваха „за”, 32-ма – „против”, а осем се въздържаха. Сред  тези, които не дадоха гласа си, бяха членове на партията на премиера - бившият вече финансов министър Янис Варуфакис, министърът на енергетиката и председателят на парламента. 


Гърция иска от кредиторите 53,5 млрд. евро, за да покрие дълговете си, като в замяна обещава съкращения и реформи. 


„Въпреки затворените банки и огромните трудности в социалния живот, гръцкият народ взе трудно, смело и историческо решение, което изненада и нас. Хората отхвърлиха ултиматума. Те не ни дадоха мандат да се разделим с Евросъюза, а подсилиха позицията ни в преговорния процес, за да сключим икономически изгодно споразумение”, заяви Ципрас, цитиран от НТ.


И въпреки че предложеното споразумение е огромно отстъпление за крайнолевия радикален Ципрас, той призна, че правителството му е направило грешки, но сега страната има шанс да сключи най-добрата сделка.  Досега Гърция е получила повече от 200 млрд. евро в две програми, последната от които изтече на 30 юни.


След множество срещи и преговори през последните седмици, срещата на финансовите министри от Еврозоната в събота може би е тази, която ще се окаже решаваща за бъдещето на южната ни съседка. Само след няколко часа трябва да бъде решено дали новите предложения на премиера Ципрас са достатъчни, за да започнат формални преговори.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5012 |10.07.2015 Оланд се съгласи с предложенията на Атина . 0| 5444 |07.07.2015 Обама се чу с Ципрас и Меркел . 0| 4867 |07.07.2015 Ципрас се чул първо с Путин след референдума . 0| 5304 |03.07.2015 Юнкер бесен на Ципрас: ЕС не е създаден за луди предложения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads