Реклама / Ads
1| 5163 |26.05.2018 СВЯТ

Над 20 хиляди французи протестират срещу Макрон

.
Еманюел Макрон Източник: БГНЕС
Над 60 леви партии, сдружения и синдикати протестираха в редица френски градове срещу политиката на президента Еманюел Макрон, който встъпи в длъжност преди една година, предаде ”Франс прес”, цитирана от БТА.
 

В протеста в Париж участват около 21 000 души по данни на полицията. Силите на реда съобщиха, че около 30 души са арестувани преди началото на протеста за различни нарушения.


Според полицията в протеста в Лион участват 1200 души, В Гренобъл 1900, а в Монпелие 2000.

 

Демонстрантите критикуват президента, че реформира твърде шоково и твърде обхватно и че е отговорен за отстъпления в социалния сектор.

 

"Правят се подаръци на най-богатите, канят се в Елисейския дворец шефовете на компании, които не си плащат данъците, облагат се пенсиите", разкритикува президента генералният секретар на влиятелния синдикат Се Же Те Филип Мартинез, който участва в протестното движение заедно с крайнолявата парламентарно представена партия "Непокорната Франция" на Жан-Люк Меланшон, който участва в протеста в Марсилия.

 

Ще изразим послание, което трябва да бъде чуто от твърдоглавия Еманюел Макрон", заяви Меланшон пред аплодираща тълпа в Марсилия. Той отправи редица критики към Макрон, сред които недостиг на болничен персонал, ограничен прием в университетите и липсата на полицаи в рискови квартали, защото правителството твърди, че не може да ги финансира.

 

"Не ви вярваме, защото лъжете", заяви Меланшон и добави, че правителството на Макрон е направило за най-богатите данъчни отстъпки за общо 4,5 милиарда евро, които е можело да се инвестират в болници.

 

Сред другите участници в протестите са Френската комунистическа партия и еколозите, както и движението на бившия социалистически кандидат за президент Беноа Амон.

 

За сметка на това другите два големи национални синдикати Се Еф Де Те и Еф О обявиха, че няма да участват в протестната акция, защото я смятат за твърде политически оцветена. По същата причина няма да участва и Френската социалистическа партия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4990 |09.05.2018 Американски медии: Адвокатът на Тръмп е взел хиляди долари от руски олигарх . 0| 4749 |05.05.2018 Десетки хиляди отново протестират срещу Макрон в Париж . 0| 4658 |16.04.2018 Хиляди излязоха на протест против абортите в Полша . 1| 6695 |22.03.2018 Хиляди протестират във Франция срещу реформите на Макрон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads