Реклама / Ads
11| 12241 |15.02.2013 СВЯТ

Над 700 са вече ранените от метеорита в Русия

.
Челябинск, Русия Източник: Нюзру
Метеоритен дъжд причини днес силни експлозии в долните слоеве на атмосферата над Урал и някои региони от Централна Русия. Нанесъл е поражения в 6 града. Пострадалите по последни данни са 725 души, сред които 159 деца, съобщава Интерфакс. 31 души са оставени на болнично лечение.
 

„Състоянието на практически всички се оценява като леко и средно тежко", заяви Елена Смирних, говорител на руското министерство на извънредните ситуации, предаде ИТАР-ТАСС.

Местните власти предупредиха гражданите по никакъв начин да не докосват парчета от метеорита, ако случайно се натъкнат на такива. Президентът Владимир Путин разпореди правителствена комисия да се отправи към засегнатия район. Групата ще излети от Москва в 16 ч наше време.


Днес в 7.30 ч. местно време над Челябинск припламнала яркобяла светлина. След секунди хората чули силен гръм. "Изхвръкнаха стъклата в три стаи от кореспондентското бюро. Очевидци видяха в небето "опашка" от облаци бял дим. Имаше смущения в мобилните връзки", информира репортер на агенцията.

По данни на вътрешното министерство метеоритът вероятно се е пръснал на парчета и е паднал на 80 километра от град Сатка в Челябинска област. Едно от парчетата е открито в труднодостъпен район. Полицията в областта действа при повишена готовност. Засилена е охраната на жизненоважните обекти, посочва агенцията.

Метеоритът е минал от Казахстан през южната част на Тюменска, Курганска и Свердловска област в Русия. Ресорните ведомства следят развоя на ситуацията, за да предоставят на населението необходимата помощ.

Метеоритът вероятно е бил тежък няколко десетки тона, заяви Сергей Смирнов от Пулковската обсерватория пред телевизия „Россия-24". „Това е изключително ярък болид, който се вижда чудесно на светлото сутрешно небе - каза Смирнов. - Обектът е с достатъчно голяма маса, от порядъка на десетки тона." Такъв обект може да предизвика ударна вълна и да разхвърли осколки на голяма територия.

Падналият над Урал метеорит е отворил огромна дупка и в замръзнало езеро край град Чебаркул, информира „Комсомолска правда". Къс от метеорита се забил в езерото, което носи името на града. Сега отломъкът лежи на дъното. Когато стане възможно, водолази ще го извадят.

За изследването на падналия над Урал метеорит от голяма помощ ще бъдат и многобройните видоезаписи, направени от очевидци. Чрез тях ще може да се установи по-точно траекторията на космическото тяло.

Метеоритът се е откъснал от астероида 2012 DA14, съобщи порталът Ura.ru. Той ще премина на 27 700 километра от Земята в 21,25 ч. българско време тази вечер. Скоростта му е 8 км в секунда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6642 |28.01.2013 Повече от 230 са загиналите в Бразилия, Дилма Русев обяви 3-дневен траур . 19| 8925 |27.06.2012 Джордж Сорос: Германия си навлича все повече омраза с имперското си поведение. . 5| 5830 |13.06.2012 В Сирия вече се води гражданска война . 1| 5668 |16.05.2012 Обама богатеел най-вече от книгите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads