Реклама / Ads
1| 4864 |21.05.2010 СВЯТ

Най-скъпият парламент в света е италианският

.
Италианският парламент е най-скъпо струващият парламент в света. Там депутатите получават средно по 14 000 евро месечна заплата. Към тях се прибавят и множество придобивки, сред които и луксозна служебна лимузина.
 

На тъмната лимузина със синя сигнална лампа и е разрешено да заобикаля ограничението от 130 километра в час. Дори и италианците, свикнали с безогледството на политиците и държавните си чиновници, се учудиха на това, което чуха наскоро по местната телевизия.

В Италия има 650 000 служебни автомобила, закупени от държавни институции. Което превръща страната в свтовен рекордьор. Само през последните месеци броят на държавните служебни автомобили е нараснал с 2,7%!

18 милиарда евро от държавния бюджет отиват за закупуване на служебни автомобили, за бензин, застраховки и шофьори, всяка година. Карло Риенци от италианската централа на потребителите не може да сдържи възмущението си. "Все говорят, че щели да намаляват броя на служебните автомобили. Само че на нашите политици не им минава през ума да се качат на автобус. Ето защо им предложихме да се возят безплатно на такси. По този начин може да се спестят много от парите на данъкоплатеца", казва Риенци.

Темата за служебните автомобили на италианските политици, обаче е табу. Дори и сега, във времена на тежка криза, Италия трябва да спести между 25 и 30 милиарда евро от държавния си бюджет. Финансовият министър Джулио Тремонти обеща, че ще санира бюджета на страната, който от декември миналата година е трън в очите на Брюксел. Само че още не е ясно как ще стане това саниране. Роберто Калдероли, министър на институционалните реформи и политик от популистката партия Северна Лига, предложи 5% съкращение на депутатските заплати. Това според него е ясен сигнал за солидарност с ударените от кризата обикновени италианци.

Калдероли 5% намаляване на депутатската заплата означава, че парламентаристите ще трябва да се лишат от едва 700 евро. Това е само капка в морето. Според статистиката италианският парламент е най-скъпият в света - данъкоплатците го издържат с 4 милиарда евро годишно. В тази сума са включени и парите за администрацията на регионално и общинско ниво. В същото време броят на хората, които едва свързват двата края, се увеличава...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5959 |27.04.2010 Бой, димки и стрелба с яйца в парламента на Украйна . 8| 5967 |24.03.2010 САЩ искат да контролират света, смятат 3/4 от руснаците . 3| 5169 |11.03.2010 Мексиканец е най-богат в света . 0| 5344 |24.01.2010 Афганистан отлага парламентарните избори с 6 месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads