Реклама / Ads
2| 6384 |31.01.2013 СВЯТ

Напрежението между Сирия и Израел расте

.
Напрежението между Сирия и Израел се покачи, след като властите в Дамаск съобщиха, че израелски военни самолети в сряда са обстрелвали военен изследователски център в района на сирийската столица.
 

Сирия е подала официално оплакване в ООН. Въпреки че технически Израел и Сирия все още са в състояние на война, сирийското външно министерство се е позовало на споразумението между двете страни от 1974 година, което предвижда създаването на демилитаризирана зона в района на Голанските възвишения.

Израел засега не коментира сирийските твърдения, че израелски самолети са бомбардирали военен обект близо до Дамаск. Официални израелски представители и израелската армия не потвърждават, но и не отричат участие в предполагаемата атака. Няма коментар и за други твърдения за това, че израелски военни самолети са атакували конвой с оръжия в района на сирийско-ливанската граница. Британски военни специалисти, които следят ситуацията в Близкия изток, съобщиха, че сирийските войски в района на Голанските възвишения са приведени в пълна бойна готовност. 
Британците разполагат и с информация за това, че в състояние на повишена готовност са въоръжените сили на Ливан и Йордания. 
В сряда Военновъздушните сили на Израел атакуваха научноизследователски център в Дамаск. Според информацията на британските експерти са били унищожени мощности за производство на химическо и бактериологично оръжие. 
Има данни и за повишена готовност на армейските подразделения на Турция, които се намират на границата със Сирия.
Ръководителят на Арабската лига Набил ал Араби осъди предполагаемия израелски въздушен удар в Сирия.

„Тази израелска агресия е явно нарушаване на територията на арабска държава и на нейния суверенитет. Това е нарушение на Хартата на ООН и на правилата на международното право”, каза ал Араби. Той призова „международната общност да поеме отговорност и да спре непрекъснатите израелски актове на агресия срещу арабски държави”.
„Израел трябва да поеме пълна отговорност за атаката и да признае правото на Сирия да защитава своята територия”, добави ръководителят на Арабската лига.

Сирийският посланик в Ливан Али Абдул Карим Али заяви, че в Сирия е състояние да предприеме изненадваща контраатака в отговор на израелския въздушен удар срещу сирийски изследователски център.
Според посланика „израелската агресия разкрива връзката между войната срещу Сирия и участието на Израел в нея”. Междувременно Иран предупреди, че израелският удар в Сирия ще има сериозни последици за Тел Авив.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5419 |21.01.2013 Шок във Виена. Челен удар между два влака . 0| 6551 |24.12.2012 60 загинаха при въздушен удар в Сирия . 1| 5155 |07.12.2012 Сблъсъци между демонстранти и полицията в Атина . 0| 5603 |14.10.2012 Сирия забрани на турски самолети да прелитат през територията й

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads