Реклама / Ads
4| 6689 |11.10.2012 СВЯТ

Напрежението между Сирия, Турция и Русия ескалира

.
Напрежението между Сирия, Турция и Русия ескалира. Драмата със сирийския самолет изостри отношенията между Русия и Турция. Москва поиска обяснение от Анкара защо не са били допуснати техни дипломати и лекар до руснаците на борда на "Еърбъс"-а, който вчера бе приземен принудително от комшиите ни. Самолетът пътуваше от руската столица за Дамаск с 37 души на борда, но бе свален заради съмне
 

Сред пътниците на борда 17 са били руски граждани. Турските власти твърдят, че по време на проверка на самолета е било открито и иззето военно оборудване.

Сирийският министър на транспорта Махумд Саид обвини Турция във „въздушно пиратство”.
Според сирийския министър действията на Турция нарушават гражданските авиационни договори”. Турските власти обявиха, че са спрели самолета, тъй като е имало подозрения, че той превозва военна екипировка.

Дамаск обвини Анкара във „враждебно поведение” заради инцидента. В изявление на министерството на външните работи на Сирия се посочва, че случилото се е „още един знак за враждебната политика на правителството на Ердоган, което приютява терористи и обстрелва сирийската територия”. Сирийският президент Башар Асад заяви, че Сирия няма проблем с народа на Турция, а с нейното правителство.

В нарушение на двустранната консулска конвенция Анкара е отказала да позволи на руски дипломати да се срещнат с руските граждани, които са били на борда на принудително приземения в Турция сирийски самолет. Москва настоява да получи обяснения за действията на турските власти и за предприемането на мерки, за да не се допуснат подобни инциденти в бъдеще, заяви говорителят на министерството на външните работи на Русия Александър Лукашевич.

Русия изрази загриженост, че при принудителното кацане на сирийския самолет, пътуващ от Москва до Дамаск в Анкара, животът и безопасността на руските граждани на борда са били поставени в опасност.

Междувременно източник от НАТО съобщи, че въоръжените сили на Турция са приведени в състояние на повишена бойна готовност. „Събитията в отношенията между Анкара и Дамаск се развиват по възможно най-кризисния сценарий. Ръководството на НАТО на практика провежда непрекъснати консултации по анализ на ситуацията на турско-сирийската граница”, съобщава източникът, пожелал анонимност.

По данни на НАТО Турция е разположила в авиобазата в Диарбекир в близост до сирийската граница допълнително 25 изтребителя F-16.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5372 |10.03.2012 Напрежението в ивицата Газа ескалира . 1| 5494 |23.11.2011 Напрежението в Египет не стихва . 5| 5369 |12.10.2011 Украйна между чука и наковалнята . 3| 5389 |04.08.2011 Кървава баня в Сирия, нови загинали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads