Реклама / Ads
1| 5611 |17.05.2011 СВЯТ

Натискат шефa на МВФ да подаде оставка

.
Доминик Строс-Кан
Засилва се натискът срещу директора на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан да подаде оставка. Австрийският министър на финансите Мария Фектер го призова да обмисли дали да не се оттегли от поста.
 

Междувременно испанският му колега Елена Салгадо изрази подкрепата си за камериерката, станала жертва на сексуално насилие от страна на французина.

Frognews.bg припомня, че вчера съдът в Ню Йорк реши Строс-Кан да остане в ареста. Директорът на МВФ бе отведен в известния затвор на остров Райкърс. Бившият френски финансов министър бе арестуван в събота по обвинение, че се е опитал да изнасили камериерка в нюйоркския хотел, в който е бил отседнал.

Строс-Кан бе оставен в затвора, тъй като според съда, има опасност той да избяга. От защитата настояваха той да бъде пуснат под гаранция от 1 милион долара и да остане в дома на дъщеря си в Ню Йорк до следващото заседание, което е насрочено за идния понеделник.

Ако бъде признат за виновен по всички обвинения, 62-годишният Доминик Строс-Кан може да получи 25 години затвор.
Ако обвиненията за сексуално насилие срещу директора на Международния валутен фонд (МВФ) се окажат верни, то не би могло да има никаква прошка за неговите действия, смята френският премиер Франсоа Фийон.

„Ако обвиненията се потвърдят, то ние ще бъдем изправени пред много сериозен инцидент, за който не може да има оправдание”, е казал Фийон по време на среща с депутати, проведена при закрити врата.

Фийон е най-високопоставеният френски политик, който до момента е коментирал скандала, макар и не официално. Думите му са предадени от депутати, които са присъствали на срещата.

Строс-Кан бе смятан за най-сериозния конкурент на Никола Саркози за президентския пост на изборите през 2012 година.
Самият Саркози призова за сдържаност и напомни, че в момента Франция е председател на Г8 и Г20.

Докато Доминик Строс-Кан остава в ареста в Ню Йорк, вече започнаха дискусиите за това кой да го замени на поста на директор на Международния валутен фонд (МВФ). Европа настоява да запази водещия пост във фонда и вече се споменават някои вероятни кандидати.

Германският канцлер Ангела Меркел настоя, че в случай на оставката на Строс-Кан, неговият наследник трябва да е от Европа. Според Меркел дълговата криза в еврозоната е „добра причина да бъде избран европейски кандидат”.

Председателят на ЕК Жозе Барозу също посочи, че Европа е готова да предложи нов кандидат за директор на МВФ. Индия, Китай и Бразилия също имат апетити към поста.

Като възможни кандидати се споменават френският финансов министър Кристин Лагард и бившият германски финансов министър Пеер Щайнбрюк.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4812 |08.03.2011 Ако Кадафи подаде оставка, няма да го преследват . 1| 5152 |12.02.2011 Хосни Мубарак подаде оставка . 1| 5584 |27.09.2010 Косовският президент подаде оставка . 0| 5854 |26.07.2010 Шефът на БП подаде оставка след петролната катастрофа край САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads