Реклама / Ads
2| 5032 |29.03.2011 СВЯТ

НАТО бави поемането на военните операции в Либия

.
НАТО отлага поемането на командването на всички военни операции в Либия с 24 часа до четвъртък в 9,00 часа, заяви дипломат от Алианса, пожелал анонимност, предаде АФП.
 

В неделя посланиците на страните-членки в НАТО постигнаха съгласие организацията да поеме командването на понастоящем водената от САЩ кампания по изпълнението на резолюции 1970 и 1973 на Съвета за сигурност на ООН.
По-рано американският президент Барак Обама обяви, че предаването на командването ще приключи до сряда. Според източника забавянето е необходимо за по-гладко прехвърляне на командването от САЩ на НАТО. Освен това дипломатът смята, че участието на някои страни може да зависи от резултатите от международната конференция за Либия, която ще се проведе днес в Лондон.

Около 40 страни ще участват във форума в британската столица, за да обсъждат как би могла да се подготви Либия за епохата след Кадафи. Целта е да се помогне на либийските цивилни срещу кървавите репресии на войските на режима. На срещата ще присъстват генералният секретар на ООН Бан Ким-мун, президентът на Африканския съюз Жан Пин, държавният секретар на Съединените щати Хилари Клинтън, както и наблюдател от Ватикана.

Според някои източници въстаническият лидер Махмуд Джибрил също може да пристигне в Лондон. Дипломатически източници обаче посочиха, че той не е поканен официално на конференцията.

Русия, която смята, че операцията в Либия излиза извън рамките на резолюцията на ООН, няма да има свой представител в Лондон. Страните, участващи в операцията в Либия, трябва да се отчитат пред Съвета за сигурност на ООН, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Би Би Си.

„Съветът за сигурност прие резолюция 1973 и разреши използването на сила с изключителната цел да бъде защитено цивилното население. И страните, които поеха отговорността да изпълняват тази резолюция, трябва да се отчитат именно пред Съвета за сигурност на ООН, а не пред каквито и да е други временни структури”, подчерта Лавров.

Либийският лидер Муамар Кадафи изпрати писмо до участниците в конференцията в Лондон, в което призова за прекратяване на „варварската офанзива“ срещу Либия. В писмото полковникът прави аналогия между въздушните удари срещу джамахирията с военните кампании на Адолф Хитлер по време на Втората световна война.

Междувременно операцията на “коалицията на желаещите” в Либия продължава. Два американски самолета и ескадрен миноносец са нанесли удари по либийски кораб на бреговата охрана и два катера, съобщи командването на американския Шести флот на военноморските сили, предаде Би Би Си.

По информация на командването през нощта либийски кораб на бреговата охрана „Виктория” и два катера от района на пристанището в град Мисрата са водели огън по търговски кораби. В резултат на нанесените по въздух и море удари единият от катерите е унищожен, а другият е бил напуснат от екипажа. Не се съобщава за нанесени щети на либийския кораб на бреговата охрана.

Според британския в. “Гардиан” италиански дипломати водят преговори за подготовката на възможно убежище за либийския лидер Муамар Кадафи в една от африканските страни, ако полковникът се съгласи да напусне родината под натиска на опозицията и силите на международната коалиция. Според ИТАР-ТАСС пък Великобритания, Франция и САЩ са готови да предоставят на Кадафи имунитет срещу съдебно преследване, ако той се откаже от властта и напусне Либия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12591 |26.03.2011 Измир – команден център на НАТО . 1| 4873 |25.03.2011 НАТО превзе небето над Либия . 7| 5436 |23.03.2011 НАТО поема акцията в Либия; Кадафи се зарече, че ще победи . 2| 4922 |19.03.2011 НАТО заседава за Либия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads