Реклама / Ads
0| 5098 |15.04.2011 СВЯТ

НАТО и ЕС бистрят кризата в Либия

.
На първата си съвместна среща проведена между НАТО и ЕС ще бъде обсъдена кризата в Либия, съобщи агенция АПА.
 

Решението за безпрецедентната съвместна среща е взето, след като генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен е призовал двете организации да си сътрудничат по-тясно, съобщават дипломатически източници.

Турция, която е член на НАТО, досега блокираше официални срещи с ЕС заради членството на Кипър в европейския блок. Анкара се е съгласила на срещата, на която ще бъде обсъждано засилването на политическия натиск върху Муамар Кадафи, при условие, че разговорите ще са неформални и ще бъдат взети неофициални решения.

Днес продължава вторият ден от срещата на външните министри на НАТО в Берлин, посветена на Либия. В приетата вчера декларация, Алиансът призова либийския лидер Муамар Кадафи да се оттегли от властта. „Ние подкрепяме постигнатото на първата среща на контактната група, състояла се в Доха, и се присъединяваме решително към отправения призив към Кадафи да се оттегли от властта, както и да поеме твърд ангажимент да прилага резолюции 1970 и 1973 на Съвета за сигурност на ООН“, подчертават външните министри.

В същото време държавните лидери на Великобритания, Франция и САЩ заявиха, че НАТО ще продължи военната си кампания в Либия, докато либийският лидер Муамар Кадафи не напусне властта. Британският премиер Дейвид Камерън, френският държавен глава Никола Саркози и американският президент Барак Обама заявиха, че ако Кадафи остане на власт, това би било „предателство” спрямо либийския народ.

В съвместно изявление, публикувано в петък в няколко международни вестника, държавните лидери заявиха, че е „немислимо някой, който се е опитал да извърши масово убийство на собствения си народ, да има участие в бъдещото му управление”.

Все пак френският министър на отбраната Жерар Лонге призна, че отстраняването от власт на либийския лидер Муамар Кадафи е отвъд условията на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН. По думите му обаче САЩ, Великобритания и Франция мислят отвъд настоящата резолюция, позволяваща действие за защита на либийското цивилно население, предава АФП.

Лонге заяви, че те искат вече промяна на режима. „Мисля, че когато три велики сили кажат едно и също нещо, това е важно за ООН, и може би един ден Съветът за сигурност на ООН ще приеме друга резолюция”, заяви Лонге.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5720 |15.02.2011 Острови и автомагистрали ще спасяват Гърция от кризата . 2| 5119 |03.01.2011 Германия рекордьор в справянето с кризата . 0| 5274 |17.12.2010 ЕС одобри механизъм за справяне с кризата . 4| 4845 |06.12.2010 Източна Европа излиза много по-бавно от кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads