Реклама / Ads
2| 5617 |26.04.2011 СВЯТ

НАТО не иска смъртта на Кадафи

.
Муамар Кадафи
Силите на НАТО не преследват физическото отстраняване на либийския лидер Муамар Кадафи. Това заяви командващият съюзническата операция в Либия генерал-лейтенант Шарл Бушар.
 

Операцията е съсредоточена не върху личността, не върху смяна на режима, а върху прекратяване на насилието срещу населението, заяви Бушар пред журналисти в Брюксел чрез видеовръзка от Неапол.

Запитан каква е целта, преследвана от натовската авиация при бомбардировките на резиденцията на Кадафи край Триполи и дали тези действия са продиктувани, за да се защити мирното население, Бушар подчерта, че ударите са насочени и към „обекти, от които се издават нареждания за нападенията по гражданите на Либия."

Frognews.bg припомня, че либийското правителство обвини командването на НАТО в опит за убийството на полковник Муамар Кадафи, когато натовската авиация нанесе сериозни удари по резиденцията на либийския лидер, която се намира в близост до столицата Триполи. При нападението бяха убити трима души, а други 45 са пострадали, някои от които се намират в тежко състояние. Разрушен бе и кабинетът на Кадафи, както и част от заседателна зала. Няма данни самият лидер да е пострадал.

Командващият съюзническата операция в Либия увери, че само когато ударите по мирните жители бъдат прекратени, неговата мисия ще бъде завършена.От средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5308 |26.04.2011 Наемници от ЕС били авери на Кадафи . 3| 5336 |25.04.2011 НАТО удари сграда в Триполи, цели се в Кадафи . 3| 5264 |23.04.2011 „Хищници” преследват Кадафи . 4| 5024 |20.04.2011 Кадафи клекна - готов за избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads