Реклама / Ads
9| 6117 |18.03.2014 СВЯТ

НАТО прекратява сътрудничество с Русия, ЕС готов за Украйна

.
НАТО прекратява практическото си сътрудничество с Русия заради събитията в Украйна. Това обяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от ИТАР-ТАСС.
 

„В момента ние преосмисляме нашите отношения с Москва. Ние планирахме да проведем съвместна операция по море за обезпечаването на сигурността на американския кораб, на борда на който ще бъде унищожено сирийското химическо оръжие. Ние ще го охраняваме, но Русия няма да участва в операцията”, заяви шефът на организацията, информира БТВ.

 

В същото време еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Щефан Фюле увери в интервю пред германския в. Die Welt, че Брюксел е готов за членството на Украйна. „Ако искаме сериозно да променим тази част от Източна Европа, ние трябва да приложим най-мощния инструмент, който ЕС има на разположение - и това е разширяването", каза Фюле, като допълни, че стъпката е "безпрецедентно ефективна и стабилизираща сила". Продължават и други международни реакции след проведения референдум в автономната република Крим. Япония наложи санкции на Русия, след като тя призна независимостта на Крим и призова да се спазва международното право. Токио прекрати консултациите за облекчаване на визовия режим за руските граждани и замрази процеса на започване на преговори за сключване на три споразумения с Руската федерация. За Великобритания и нейните съюзници Крим остава част от Украйна - това изявление направи британският министър на външните работи Уилям Хейг. Той призова за пореден път Москва да започне диалог с новите украински власти и международната общност.

 

В четвъртък Общото събрание на ООН ще проведе пленарно заседание за ситуацията в Украйна, по искане на украинския постоянен представител. В събота Русия наложи вето при гласуването в Съвета за сигурност на ООН на резолюция против референдум за присъединяване на Крим към нея. Украйна и нейните съюзници ще се опитат да прокарат подобна резолюция. Руският президент Владимир Путин ще направи днес изявление в Кремъл във връзка с молбата на Крим за приемане в състава на Руската федерация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5574 |11.02.2014 Съдят Берлускони за корумпиране на сенатор . 4| 6790 |21.11.2013 Русия: Сърбия няма смисъл да влиза в НАТО . 2| 6270 |06.09.2013 НАТО без участие във военна операция в Сирия . 0| 6088 |12.06.2013 Напрегнатото спокойствие на "Таксим"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads