Реклама / Ads
0| 4861 |09.05.2011 СВЯТ

„Незабележими” офицери помагат на бунтовниците в Бенгази

.
"Незабележими" офицери, които се намират от няколко седмици в щаба на либийските бунтовници Бенгази са там, за да им помагнат да изградят сили, способни да победят режима на Муамар Кадафи с помощта на НАТО. Те са дошли от Франция, Италия и Великобритания, пише АФП.
 

"Ако ги видите, кажете им да дойдат да изпият чаша чай с мен", шегува се полковник Ахмед Омар Бани, военен говорител на бунтовниците, запитан за дейността на тези офицери.

Няма начин да се срещнеш с тези 20 британци, 10 италианци и 10 французи: исканите от Франс прес интервюта с полковник Бани и с министерствата на отбраната и външните работи в Лондон, Париж и Рим бяха отказани.

Според слуховете съветниците са настанени в жилищен блок в краен квартал на Бенгази – пристанищния град, превърнал се в седалище на бунтовниците след бунта срещу полковник Кадафи в средата на февруари.

Там те работят редом с бунтовническото командване, за да превърнат (със съдействието на НАТО, която бомбардира Западна Либия) бунтовниците доброволци, които отчаяно се нуждаят от оръжие и обучение, в сили, способни да надвият преданите на Кадафи войски.

"Този процес прилича на опит за преобразуване на хаоса в ред", коментира висш европейски военен представител на място.
Според него тези съветници помагат за създаването на командна структура, но не възнамеряват да участват в подготовката на бойците.

Дискретното присъствие си има определена причина: снимки или видеозаписи на европейските офицери вероятно биха били използвани от пропагандната машина на Кадафи като "доказателство", че бунтът е дирижиран от западните сили, които искат да сложат ръка върху петролните богатства на страната.

Европейците се притесняват също от опасността операцията им да забуксува.

Критиците на военния подход в Либия напомнят, че американското фиаско във Виетнам също е започнало с изпращането на шепа военни съветници, преди да прерасне в мащабна и продължителна война.

Те се страхуват военната офанзива в защита на либийските цивилни да не се превърне в сухопътна операция, ако либийският лидер не се оттегли от властта или не бъде убит при въздушно нападение.

Правителствата на споменатите държави уверяват, че няма да допуснат такъв сценарий и пазят хората си далеч от хорски погледи, за да избегнат критики.

Доброволците във военните лагери в Бенгази твърдят, че не са ги виждали, но в Мисурата – бунтовническия бастион в Западна Либия, казват, че там действат поне двама френски и един британски съветник.

Двама журналисти от АФП бяха наскоро затворени за кратко в къща в този град от група бунтовници, тъй като според бойците "французите се движели из околните улици".

Френското правителство многократно отрече да е пращало агенти на място, за да доставят сведения за потенциални мишени на натовските въздушни акции.

И макар в Мисурата, където стотици хора бяха убити в сражения, да настояват за съдействието на чуждестранни войски за вдигане на наложената от правителствените сили обсада, то в Бенгази бунтовниците остават противници на тази идея.

"Не искаме войски. Ако получим нужното ни оръжие, ще можем веднъж завинаги да сложим край на това положение", казва Абдул Хафиз Гога, заместник-председател на Преходния национален съвет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5461 |09.05.2011 Балкански наркотрафиканти снабдяват Европа с кокаин . 1| 5080 |09.05.2011 Любовна история - повод за религиозен сблъсък в Кайро . 3| 4966 |08.05.2011 Кадафи бомбардира Мисрата . 3| 9232 |12.05.2011 Етна, под който се венчават най-влюбените, сипе лава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads