Реклама / Ads
2| 5624 |25.12.2011 СВЯТ

Нигерия се разтресе от пет експлозии

.
Експлозиите в Нигерия вече станаха общо пет, след като два взрива разтърсиха град Даматуру.
 

Една от регистрираните в нигерийския щат Йобе експлозия е разтърсила католическа църква в град Гадака, предаде Ройтерс. Взривът е станал, когато хората са се събрали в църквата за дневна рождествена литургия. Има много ранени, но точен брой не се съобщава.

 

Това е третото подобно нападение срещу католическа църква в Нигерия в рамките на няколко часа. Радикалната мюсюлманска секта Боко Харам вече пое отговорност за атентатите.

 

При първата експлозия в църквата Света Тереза в град Мадала бяха убити 27 души. При втората експлозия в църквата Огнената планина в град Джос загина един полицай, а три коли в района са се подпалили. Във всички засегнати от взривовете градове е настъпил хаос.

 

Преди две седмици в Джос бяха разпространени позиви, в които се отправяха заплахи за атентати срещу църкви в града и в други населени места. Сектата Боко Харам иска да превърна Нигерия в ислямска държава. Тя пое отговорност за самоубийствения атентат от август тази година срещу сградата на местното представителство на ООН в Абуджа, при което загинаха 24 души.

 

Боко Харам си приписа и отговорността за вълна от нападения на 24 декември 2010 г., срещу няколко църкви. В тях и последвалите ги сблъсъци загинаха десетки души в Джос.

 

В четвъртък и петък серия от нападения в три града в североизточната част на Нигерия, където Боко Харам е изключително активна, станаха повод за сблъсъци на членове на сектата със силите на реда. Според представители на полицията и на неправителствени организации в тази вълна от насилие може да са загинали до 100 души. Засега армията говори за 59 убити членове на сектата в град Даматуру.

 

В Нигерия с население от 160 милиона души мюсюлманите и католиците са почти по равно. Мюсюлманите са съсредоточени повече на север, а католиците главно на юг. Акциите на Боко Харам са все по-добре организирани и кървави от няколко месеца насам. Наблюдатели се страхуват, че сектата може да е установила връзки с Ал Каида в ислямския Магреб.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4856 |06.11.2011 150 жертви взеха атентати в Нигерия . 1| 6232 |11.07.2011 Поне 12 убити и хиляди безследно изчезнали след експлозии в Кипър . 0| 4943 |12.05.2011 Южна Испания се разтресе; има жертви . 1| 4905 |20.11.2010 Заловиха 130 кг хероин в Нигерия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads