Реклама / Ads
5| 5875 |21.07.2011 СВЯТ

„Ню Йорк таймс”: ЕС предупреди България и Румъния за реформите

.
Ню Йорк, САЩ В сряда България бе предупредена за сериозните недостатъци в съдебната й система, страната бе призована да увеличи броя на обвинителните присъди в борбата й с организираната престъпност, а също така й бе казано, че борбата й с корупцията трябва да доведе до по- убедителни резултати, пише днес в коментара си Стивън Кастл от „Ню Йорк таймс".
 
Предупреждението, направено в рамките на официалната оценка от страна ЕК , подчертава запазилите се съмнения по повод законността и правораздаването в България и Румъния, които се присъединиха към евросъюза преди четири години. Двете страни са обект на европейския механизъм за мониторинг, който е въведен с цел да се убеди съюза, че реформите имат място и ще бъдат продължени и през следващата година, когато ще бъде направена оценка за първия петгодишен период.

Окончателните изводи могат да окажат влияние на нивото помощ, насочена към двете страни, а също така може и да ограничи перспективите за безвизово пътуване на гражданите на двете страни по ЕС, пише вестникът. Тази година отчетът за България е по- критичен, от този през 2010 година. ЕК заяви в своя отчет, че броят на оправдателните присъди при делата, за корупция по високите етажи, мошеничество и организирана престъпност "разкрива сериозни недостатъци в юридическата практика на България".

Въпреки че комисията похвали българската полиция за борбата й с престъпните групировки, беше казано, че трябва да има още по- добри резултати. „Борбата против корупцията на високо ниво още не е довела до убедителни резултати", се казва в доклада. Представителят на комисията Марк Грей заяви в Брюксел, че „Румъния и България демонстрират определен прогрес. Законите вече са налице, но ние не виждаме тези закони да са приложени на практика по отношение на делата за корупция и организирана престъпност в България, или по въпросите на съдебното преследване и обвинителните присъди в Румъния". Г-н Грей заяви, че в България „въпросът за частните и обществени дотации за полицията предизвикват опасения, но също отбеляза, че правителството на страната "показва решимост и привързаност към курса на реформите".

Румъния бе удостоена с по-малко критичен доклад, пише „Ню Йорк таймс", въпреки че и на нея й беше казано, че „прогресът в борбата срещу корупцията, както и преди, се нуждае от подобряване и са необходими бързи мерки за увеличаването на броя на съдебните дела, свързани с корупцията по високите етажи". Оценката бе направена само два месеца преди европейските министри да обсъдят дали приемат ли Румъния и България в Шенгенската зона. Въпреки че докладът технически не е свързан с този въпрос, това едва ли ще успокои Франция, Германия, Холандия и други страни, които призоваха да бъде отложено приемането на двете страни, коментира вестникът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5735 |19.07.2011 ЕК започва процедура за нарушение срещу България поради закъсняло прилагане на правилата в областта на телекомуникациите . 3| 6386 |11.07.2011 Броят жертвите на потъналия кораб "България"- вече 48 . 2| 5879 |11.07.2011 Кораб "България" взе 6 жертви . 4| 7316 |21.06.2011 Ройтерс: Люксембург е най-богатата страна в ЕС, България е най-бедна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads