Реклама / Ads
0| 5297 |31.12.2010 СВЯТ

Нов взрив в Атина

.
Атина
Представител на полицията заяви, че взривно устройство е избухнало в 04.00 часа до сградата на затворен нощен клуб в центъра на столицата.
 

Експлозията била толкова мощна, че я чули дори в южната част на Атина. Няма пострадали, нанесени са материални щети на фасадата на сградата.

Припомняме, че самоделно взривно устройство, заложено в мотоциклет, избухна в четвъртък край сградата на първоинстанционен съд в атинския квартал Амбелокипи. Четиридесет минути преди взрива анонимен глас се обадил по телефона в телевизионния канал "Алтер" и предупредил за експлозията, като казал точно кога ще избухне бомбата, без да спомене коя групировка стои зад атентата. При инцидента нямаше пострадали, но взривната вълна причини сериозни материални щети на фасадата на съдебната сграда и паркирани наблизо автомобили. В този съд на 17 януари трябва да започне съдебен процес срещу членове на анархистката групировка "Заговор на ядрата на огъня". Групировката пое отговорност за колетите бомби, изпратени до различни посолства в гръцката столица, включително българското, в началото на ноември.

Същевременно взрив избухна и пред посолството на Гърция в Буенос Айрес.

Гръцкото министерство на външните работи съобщи, че експлозията е била причинена от хвърлен "коктейл Молотов". Взривът нанесе малки материални щети, нямаше пострадали. Гръцката полиция подозира радикалната анархистка групировка "Заговор на ядрата на огъня" за бомбеното нападение срещу съда.

Министърът за защита на гражданите Христос Папуцис заяви пред медиите, че антитерористичният отряд на гръцката полиция е мобилизиран и разследва всяка възможна версия.

Освен до посолствата в Атина, през ноември колети бомби бяха изпратени до германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Никола Саркози и италианския премиер Силвио Берлускони, както и до други адреси извън Гърция.

В писмо, публикувано през ноември на алтернативния сайт "Индимедия", гръцката групировка призова към бунт в Гърция и няколко други страни. "Нашите гласове трябва да се превърнат във вятър и да дадат началото на бунта, от Буенос Айрес до Атина или Солун, от Чили и Мексико до Франция и Белгия", пишеше в писмото.

Тези екстремистки действия в няколко страни в Европа и в света показват, че има обща мобилизация на екстремистките движения след призива, отправен в последната прокламация на "Заговор на ядрата на огъня", каза полицейският говорител Кокалакис.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5345 |30.12.2010 Експлозия в сградата на съда в Атина . 0| 6169 |27.12.2010 Откриха взривни вещества в няколко посолства в Рим . 1| 6079 |12.12.2010 Взривове в центъра на Стокхолм . 3| 5871 |09.11.2010 Учените "на крачки" от Големия взрив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads