Реклама / Ads
0| 5153 |18.02.2011 СВЯТ

Нови масови протести ще залеят Либия

.
Нови масови протести се очакват днес в Либия. Хиляди протестиращи срещу режима на Муамар Кадафи излязоха рано тази сутрин по улиците на град Бенгази. Противниците на полковника настояват за политически свободи, спазване на човешките права и прекратяване на корупцията. В същото време в Триполи се провежда демонстрация в подкрепа на Кадафи.
 

Строгият контрол на властите върху телекомуникациите в страната не позволяват да бъде получена достоверна информация за мащаба на вчерашните протести в “Деня на гнева” и броя на жертвите. Франс прес предаде за 9 загинали демонстранти в Либия. Агенцията се позова на медицински работници от втория по големина град Бенгази, където болниците били препълнени с ранени демонстранти. В същото време опозицията в Либия твърди, че при потушаването на протестите вчера силите на реда за застреляли около 45 човека.

Седем протестиращи са били убити в либийския град Бенгази в четвъртък, при сблъсъци между силите за сигурност и антиправителствени демонстранти, съобщава пред АФП медицински източник, пожелал анонимност. Броят на жертвите се потвърждава и от вестник „Курина”, близък до сина на либийския лидер Муамар Кадафи, като изданието се позовава на източник от силите за сигурност.

В четвъртък напрежението в района се концентрира в град Зантан, на 145 км югозападно от Триполи. Безредиците започнали, след като протестиращите подпалили няколко полицейски участъка и сградата на местния революционен комитет, както и градския съд. Съобщава се за десетки задържани.

От сряда вечерта продължават и сблъсъците на 200 км от Бенгази в малкия град Бейда. Полицията е използвала бойни патрони за разгонване на протестиращите. По улиците на съседния града протестиращи са започнали да строят палатков лагер. Според очевидци, при протестите в Бейда вчера са загинали петима демонстранти.

Местната структура на ислямистката групировка „Мюсюлмански братя“ осъди мерките на правителството за потушаване на протестите и обвини властите в използване на оръжие срещу протестиращите.

В противовес на опонентите на режима в столицата на джамахирията се събраха поддръжници на президента Муамар Кадафи. Няколкостотин души излязоха на Зеления площад в центъра на Триполи с портрети на Кадафи, скандирайки лозунги в негова подкрепа. Те преминаха в шествие по улиците на града, носейки плакати с надпис „Кадафи – бащата на народа“ и „Народът подкрепя революцията и нейния ръководител“.

Правителството на Кадафи, който е на власт над 40 години, се опитва да пресече вълната от протести с политически мерки. За целта то увеличи двойно заплатите на чиновниците, а Кадафи се срещна с лидерите на местните кланове, за да си обезпечи поддръжка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5148 |16.02.2011 Протести обхващат и Либия . 2| 4787 |14.02.2011 Протести тресат Арабския свят . 1| 5166 |06.02.2011 Протести в Сърбия . 0| 5679 |30.01.2011 Протести и насилие в Египет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads