Реклама / Ads
0| 7016 |01.08.2015 СВЯТ

Новият лидер на талибаните - бивш министър на авиацията

.
Ахтар Мохамад Мансур
Новият лидер на талибаните молла Ахтар Мохамад Мансур призова за единство в движението в първото си аудио обръщение след обявяването на смъртта на предходния ръководител, съобщи АФП. От 1996 до нахлуването на САЩ през 2001 г. той е министър на гражданската авиация. Но далеч по-важната му роля е тази на заместник на неуловимия, но вече мъртъв Молла Омар.
 

Изявлението последва потвърждението на смъртта на досегашния ръководител молла Омар, което бе съпътствано от информация за разцепление сред редиците на талибаните.

Трябва да работим за запазване на единството; разделението сред редиците ни ще е от полза само за враговете ни, посочва молла Мансур в над 30-минутното си обръщение.

Кой обаче е Молла Мансур? От International Business Times правят кратък обзор на новия лидер на талибаните.

От 1996 до нахлуването на САЩ през 2001 г. той е министър на гражданската авиация. Но далеч по-важната му роля е тази на заместник на неуловимия, но вече мъртъв Молла Омар.

За Молла Мансур се смята, че е в 40-те си години и произхожда от Южен Афганистан, близо до Кандахар. Първата му поява е в хаотичните времена след изтеглянето на Съветския съюз от Афганистан, след десетилетие борба с муджахидините.

Присъствието му в структурите на талибанската йерархия и във военната им организация е добре познато. Той е автор на много от изявленията на терористичната групировка, включително и на скорошно съобщение до самопровъзгласилия се лидер на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади.

Още през 2010 Молла Мансур е обявен за заместник на Молла Омар и започва да засилва позициите си в движението, поставяйки свои поддръжници на ключови позиции. Ню Йорк Таймс описва Мансур като прагматист, който изглежда има подкрепата на много от талибаните.

От 2010 г. Мансур и друга значима фигура – Абдул Закир, са хората, които ръководят контактите на талибаните със САЩ и представители на Европа. Сега обаче тяхното съперничество за лидерска позиция е потушено.

Мансур може и да е прагматик и позициите му да са стабилни, но определено му липсва мистичната фигура на Молла Омар, който успя да се задържи като лидер на организацията 13 години, за които дори самите му поддръжници се съмняваха дали е жив или мъртъв.




Смъртта на Молла Омар бе обявена официално преди два дни, но има противоречива информация кога и къде е починал талибанският ръководител. Молла Омар не беше виждан на обществено място от 2001 година, когато беше свален режимът на талибаните. Заради смъртта му талибаните обявиха три дни на религиозни церемонии и молитви.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5360 |18.07.2015 Лидерът на "Ислямската държава" забрани да се качват кървави клипове в нета . 0| 4835 |13.07.2015 Понта напусна лидерския пост в Социалдемократическата партия . 0| 5236 |12.07.2015 Доналд Туск отложи срещата на европейските лидери . 0| 4874 |21.06.2015 Ципрас представи условията си на европейските лидери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads