Реклама / Ads
0| 4235 |08.10.2015 СВЯТ

Новото гръцко правителство получи вот на доверие от парламента

.
Новото правителство на гръцкия премиер Алексис Ципрас получи рано днес вот на доверие от парламента, предадоха информационните агенции. Правителството бе подкрепено от всичките 155 депутати от управляващата коалиция на партията на радикалната левица СИРИЗА и дясноцентристката "Независими гърци" в 300-местния парламент.
 
В реч пред депутатите Ципрас обеща да изведе Гърция от кризата до 2019 г. Той иска първата оценка на новото кредитно споразумение да приключи до края на ноември, за да може да започне преговори за облекчаване на дълга на страната преди края на годината. Гърция обеща да приложи третата спасителна програма, която договори с Европейския съюз и Международния валутен фонд през август на стойност 86 милиарда евро.

"Ние бързо ще преминем препятствието на първата оценка, ще решим големите въпроси на банковата рекапитализация и дълга, и ще продължим постепенно да променяме Гърция", каза Ципрас преди гласуването. Неговата парламентарна група ще бъде подложена на тест през идните седмици по време на гласувания за реформи, увеличаване на данъци и намаляване на пенсии, които Гърция трябва да направи, за да получи транш от три милиарда евро и да отблокира 25 млрд. евро за рекапитализация на банките, посочва Ройтерс.

До 15 октомври първа серия от 48 реформи трябва да се превърнат в закони, посочва агенцията. Ципрас обеща да намери начин да облекчи социалното положение на най-бедните гърци и да открие алтернативни мерки за някои от непопулярните политики, за които настояват кредиторите. Той изрази увереност, че в началото на 2017 г. Гърция ще се върне на капиталовите пазари, което е ключово условие за финансирането на страната без спасителни заеми от европейските партньори и Международния валутен фонд.

Ципрас бе преизбран на 20 септември за четиригодишен мандат, въпреки че изостави реториката срещу икономиите, която му донесе победа на изборите през януари. Той иска да договори облекчаване на дълга, за да убеди гърците, след седем години на икономически трудности, че е постигнал нещо в замяна на обратния завой, който направи, когато прие условията за икономии, които бе отхвърлил през юни, отбелязва Ройтерс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4788 |18.08.2015 Давутоглу връща мандата за съставяне на правителство в Турция . 9| 4634 |11.04.2015 Взрив в двора на правителството в Скопие . 35| 5883 |26.01.2015 Путин обеща: Русия ще сътрудничи на гръцкото правителство . 5| 6566 |29.10.2014 Два снаряда се забиха в сградата на правителството в Скопие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads