Реклама / Ads
5| 5347 |21.08.2010 СВЯТ

Обама е мюсюлманин, така мислят 60 млн. в САЩ

.
Около 20% от американците са убедени, че президентът им Барак Хюсеин Обама е мюсюлманин, предаде АП.
 

Това е резултатът от две независими проучвания на общественото мнение, огласени късно в четвъртък. Те станаха изключително актуални след изразената от Обама подкрепа за строеж на джамия в близост до мястото на бившия Световен търговски център в Ню Йорк. Кулите близнаци бяха сринати на 11 септември 2001 г. при терористичните атентати на “Ал Каида” срещу САЩ.

Според първото допитване - на сп. “Тайм”, 24% от малко над 300-милионното население на САЩ смятат, че президентът им се кланя на Аллах. 30% пък са на мнение, че такива хора не трябва да имат право да се кандидатират за лидер на нацията.

Второто проучване - на изследователския център “Пю”, показа по-малко привърженици на твърдението, че Обама е последовател на исляма - 18%. Причината вероятно е, че анкетата е проведена преди стопанинът на Белия дом да се включи в дебата за джамията на “Кота нула”.

“Президентът е християнин, даже се моли по три пъти на ден”, заяви вчера говорител на Белия дом. Според него американците се обърквали заради второ име на Обама, който като дете е живял 4 години в ислямска Индонезия. Въпреки че баща му е мюсюлманин от Кения, президентът взел религията на майка си, която е християнка от щата Канзас.

Трябва да се има предвид и дискретността на първия тъмнокож US президент, що се отнася до собствената му религия, посочи АП. За разлика от Джордж Буш-младши и Бил Клинтън той не обича да се афишира с ходене на църква.

Вчера президентското семейство пристигна на 10-дневна лятна почивка на о. Мартас Винярд, край бреговете на щата Масачузетс. За разлика от почивката на Мексиканския залив преди седмица този път първото семейство на САЩ е в пълен състав. Освен Обама там са жена му Мишел, щерките му Малия (12 г.) и Саша (9 г.) и кучето Бо. Властите на острова ги предупредиха да не плуват в местната лагуна, защото била замърсена с фекални води. Според в. “Бостън глоуб” т. г. жителите на Мартас Винярд не изпадат във възторг от президентската визита. В магазините нямало нито една от хитовите през 2009 г. тениски с надпис “Аз почивах с Обама”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5349 |18.08.2010 "Чесна" застраши Обама . 1| 4889 |13.07.2010 Рейтингът на Обама се срива . 0| 4703 |16.06.2010 Виновниците да плащат за разлива, иска Обама . 0| 5467 |21.05.2010 Обама удари "обръчите" на Уолстрийт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads