Реклама / Ads
25| 8582 |11.09.2015 СВЯТ

Обама недоволен, че България затвори небето си за руски самолети

.
Барак Обама
Президентът на САЩ Барак Обама не е знаел, че Държавният департамент е поискал от България и Гърция да затворят небето си за руски транспортни полети, а когато научил, бил разстроен от това, че външнополитическото ведомство на страната е започнало да действа без достатъчно съгласуване с останалите части на администрацията.
 
Белият дом още няма окончателна позиция по въпроса за руската военна помощ за Башар ал Асад и е свикал в четвъртък заседание на Съвета за национална сигурност за обсъждане какъв да бъде планът за реагиране на очевидните признаци, че руснаците изграждат своя военно-въздушна база край Латакия в Сирия.

Това разказва колумнистът на "Блумбърг" Джош Рогин, позовавайки се на двама източници. За текста му в рубриката "Разсекретено" изрично е отбелязано, че може да не съвпада с редакционната позиция на агенцията.

Разузнаването непрекъснато информирало президента, че Русия планира да изгради своя база край най-големия пристанищен град на Сирия, в която в следващите дни или седмици да разположи свои МиГ-31 и Су-25, с които да нанася удари по цели в страната. Вече е пристигнала част от оборудването, включително мобилни кули за авиодиспечерите, доставки за поддръжката на самолетите и сглобяеми жилища за стотици военни.

Но в администрацията във Вашингтон още не са решили как да подходят към този развой на събитията, твърди Рогин. Част от хората в Белия дом са за това да бъдат спрени руснаците в Сирия, докато други са за сътрудничество стях в борбата срещу "Ислямска държава", допълва авторът.

Първата група смятала, че военно сътрудничество с руснаците е равносилно на признание, че позицията на САЩ срещу оставането на Асад на власт се е провалила и се руските самолети ще атакуват опозицията под прикритието на действия срещу ислямистите. "Намеренията на руснаците са да задържат Асад на власт, а не да се борят с "Ислямска държава". Сега вече свалиха картите си", казв източник от администрацията.

Представителите на втората група не искали да се влошават още повече отношенията с Москва и сериозно смятали да приемат руската база като свършен факт, след което да се координират полетите с операциите в Северна Сирия на предвожданата от САЩ коалиция.

В събота държавният секретар Джон Кери разговаря за втори път в рамките на по-малко от месец с руския си колега Сергей Лавров по повод руските действия в Сирия. Запознат със съдържанието на разговора казва, че той настоял да спре трупането на оборудване, но отговорът бил, че Москва не върши нищо нередно и подкрепата за Дамаск ще продължи. Тава било възприето като отказ на руснаците да подкрепят усилията на Кери да се поднови политическия процес за уреждане на кризата, обсъждан през август с Лавров и с външния министър на Саудитска Арабия.

Държавният департамент започнал опити да ограничи руските действия като се обърнал към София и Атина да откажат разрешения за прелитане на товарни самолети. Но Обама не знаел предварително за това и бил разочарован, че департаментът не е действал по-прозрачно и в по-добра координация с останалите ведомства във Вашингтон.

Във вторник обаче представител на Държавния департамент каза, че всички подобни действия са в съзвучие с дейността на цялата администрация.

Споровете във Вашингтон частично се дължали на това, че в телефонен разговор през юли президентът Владимир Путин разговарял с Обама и според американския лидер Москва започва да се дистанцира от губещият позиции Асад. Но след това Путин започнал да избягва сериозни разговори със САЩ за дипломатическо решение и докато струпва оборудване край Латакия заговори за възможна коалиция на Асад със "здравата" сирийска опозиция.

Путин пристига в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, където се очаква да говори за борбата с тероризма и в администрацията на Обама се опасяват, че нямат реални лостове да реагират на руските действия, казва Рогин. Дори да не приеме наличието на руска ВВС база в Сирия, президентът Обама не може да стори много.


Сред възможните реакции са налагане на нови санкции срещу Русия (но изобщо не е сигурно, че Европа ще се присъедини), предупреждение, че базата може да бъде атакувана от опозицията (но руснаците могат да удвоят военния си контингент, за да я защитят) или опит да бъде затворен и източният въздушен коридор към Сирия (но няма гаранции, че Ирак ще приеме да се изправи срещу Путин и Иран).

Вашингтон може да не предотврати появата на руска база, но не бива да си сътрудничи с нея, защото това ще бъде възприето като запазване на Асад, а така САЩ ще изгубят влиянието си върху сирийската опозиция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4928 |25.08.2015 Обама благослови Байдън за президентската надпревара . 0| 4907 |16.07.2015 Путин и Обама се чуха за Иран и Сирия . 0| 5448 |07.07.2015 Обама се чу с Ципрас и Меркел . 0| 5064 |23.06.2015 Картър: САЩ разполагат военна техника в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads