Реклама / Ads
3| 5047 |22.01.2010 СВЯТ

Обама обяви война на банките

.
Барак Обама
Предложенията на Барак Обама за нови ограничение в дейността на банките изправи на нокти служителите в банковия сектор в САЩ.
 

Индекс Dow Jones затвори с 2 пункта намаление, като това е най-ниския показател от октомври миналата година. Падна също и курсът на акциите на най-големите американски банки Goldman Sachs, JP Morgan и Bank of America. Очевидно е, че фондовият пазар болезнено реагира на новия подход на американския президент.

Въпреки че в момента финансовата система е по-силна отколкото преди една година, тя работи все още на същите принципи, които доведоха Америка до крах, смята Обама. И обеща американските данъкоплатци никога повече да не бъдат превръщани в заложници на банките.

В изявление Барак Обама категорично заяви, че е готов „да води сражение" с банките, но да наложи нови ограничения върху тяхната дейност. Целта им ще бъде да се намалят операциите в рисковите сфери.

Новите ограничения предполагат провеждане на реформи в системата на финансовото регулиране, които да дадат повече сигурност на данъкоплатците и вложителите и да не допуснат повторение на кризата от 2008 година.

Според дългосрочните планове на президента на САЩ е необходимо да се установят лимити на компаниите във финансовия сектор, както и да се наложи забрана за използване на собствен капитал на търговските банки за инвестиционна дейност.

Някои от тези предложения са отговор на недоволството на много от американските избиратели от това, че след като получиха държавна помощ, много от банките изплатиха на своите сътрудници големи бонуси.

Обама предложи новата система от ограничения да бъде наречена „Правило на Волкер", в чест на един от своите икономически съветници и бивш директор на Федералния резерв Пол Волкер.

Само за последните няколко месеца за подкрепа на финансовия сектор на САЩ бяха отделени около 700 милиарда долара.

След победата обаче на републиканеца Скот Браун в Масачузетсна на Барак Обама ще му е по-трудно да прокарва совите законопроекти в Сената.

Според коментара на БиБиСи изявлението на американския президента за банките е „първата сериозна политическа крачка, която е призвана да бъде отговор на случилото се в Масачузетс".

Това е и своеобразно връщане към законодателството от времето на Великата депресия, което строго разделя търговските от инвестиционната дейност. Реално това законодателство е отменено през 1999 година по време на мандата на бил Клинтън.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5115 |20.01.2010 Обама се отчита пред американците . 1| 5578 |05.01.2010 Обама затяга примката около "Ал Кайда" . 2| 6191 |11.12.2009 Анджелина Джоли атакува Обама за кризата в Судан . 2| 5623 |10.12.2009 Барак Обама - носител на Нобеловата награда за мир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads