Реклама / Ads
11| 6600 |21.01.2015 СВЯТ

Обама: Русия е изолирана!, Лавров опонира: Откажете се от диктата!

.
Барак Обама
Моята основна отговорност като върховен главнокомандващ е да защитавам САЩ. Това каза президентът Барак Обама в речта си "За състоянието на Съюза".
 

 В началото на речта си, той заяви, че за едва 15 години от началото на века, американците преживяха тежки войни и жестока финансова рецесия и е време да "затворим тази страница". Tой обяви, че ще поиска от Конгреса резолюция, позволяваща употребата на сила.

 

Борбата срещу "Ислямска държава" изисква време и внимание, а с тази мярка ще покажем на света, че сме единни. Ще успеем, каза той. Въпросът не е дали Америка води света, а как, убеден е той. Ръководим коалиция, която включва и арабски държави, с цел да се унищожи напълно групировката "Ислямска държава". Силата ни е в комбинирането на военни действия и умела дипломация.

 

Обама припомни, че за първи път от ударите на 9/11, се слага край на американските военни операции в Афганистан и Ирак. Преди 6 години американските военни там са били 180 000, а днес са по-малко от 15 000, отбеляза президентът.Той благодари и даде висока оценка на службата на "нашите мъже и жени в униформа".

 

Засегната очаквано бе и Русия. Обама припомни за санкциите, които бяха наложени на Москва заради намесата й в Украйна. Русия днес е изолирана, а мерките на Америка и съюзниците й се отразиха върху икономиката й.

 

Куба и стъпките към размразяване на двустранните отношения също не бяха пропуснати като накратко бе припомнено какво се е променило.

 

Обама се обяви срещу налагането на допълнителни санкции на Иран и се закани да наложи вето на такова искане на Конгреса.

 

Той поиска центърът в Гуантанамо да бъде затворен. С това искане той дойде на власт, но въпреки постепенното преместване на затворници, все още не е закрит.

 

По отношение на социалната сфера, Обама обяви заявеното по-рано намерение данъците на богатите американци да бъдат повишени, което републиканците не приемат. По думите му, сегашното данъчно облагане е нечестно спрямо средната класа. По-богатите корпорации и данъкоплатци използват "вратички" в закона, за да плащат по-малко или нищо, критикува съществуващите практики държавният глава като цитира данни, според които за 2012 година средната класа е платила повече данъци от 400-те най-богати.

 

"Сянката на кризата отмина и Съюзът е силен", каза той и допълни, че нивото на безработицата е по-ниско, отколкото преди началото на финансовата криза, а икономиката е все по-независима от вноса на петрол. Икономиката бележи ръст и създаването на работни места надминава нива от 1999 година. За последните 5 години са били създадени 11 млн. нови работни места, цитира данни Обама като допълни и че заплатите също нарастват, благодарение на добрите икономически показатели. За изминалата година 10 млн. здравно неосигурени американци получиха своите застраховки.

 


В същото време Русия отвърна удара с думите на външния министър Сергей  Лавров: Москва ще направи всичко каквото може, за да разреши кризата в Украйна след подновените боеве в източната част на страната.

 

Украйна обяви във вторник, че руски войници атакуват украинските правителствени сили в източната част на държавата. Лавров за пореден път повтори позицията на Русия, че не е изпращала военна техника и войници в Украйна.

 

Не са представени доказателства на Москва, че има руски войници и оръжия в Източна Украйна, въпреки че Западът обвинява Русия, че подсилва сепаратистите, уточни той. Русия не иска нова Студена война, Западът няма да успее да ни изолира, каза той.

 

Топ дипломатът на Русия призова САЩ да се върнат по пътя на конструктивното сътрудничество. Според него опитите на САЩ да изолира Русия никога няма да доведат до някакви резултати.

 

Ние чухме много изявления от западни партньори за нуждата да се изолира Русия. Президентът на САЩ Барак Обама сметна, че е уместно да каже почти същото по време на вчерашното си обръщение пред нацията. Всички тези опити не доведоха до резултати, категоричен е Лавров.

 

Лавров предупреди Вашингтон да се откаже от „диктата", след като в речта си Обама показа, че САЩ вярват, че са „номер едно".

 

Той подчерта, че ще търси незабавно примирие в Източна Украйна на преговорите в Берлин днес с външните министри на Украйна, Германия и Франция. Руският министър също подчерта, че Москва се застъпва за съхраняване териториалната цялост на Украйна, но е нужна конституционна реформа и особен статут за Донбас.

 

Според него постигнатото примирие през септември 2014 година се е провалило отчасти заради съгласуваната разделителна линия между украинското правителство и сепаратистите, която не отразява реалните позиции на враждуващите страни.

 

Москва е изключително притеснена от новото насилие в Украйна. Това беше предшествано от заплашителни изказвания на президента Порошенко за нови мобилизационни вълни, които ще започнат със 100 хиляди души. В последно време бяха доставени нови оръжия, оборудване в Югоизточна Украйна, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5560 |16.01.2015 Руски издания: "Слава Богу, Русия не е Франция!" . 50| 12814 |09.01.2015 Истерия! Жириновски предвиди война на Русия с ЕС и САЩ за 2015 г. (ВИДЕО) . 5| 4423 |05.01.2015 Оланд поиска падане на санкциите срещу Русия . 26| 6222 |03.01.2015 Обама и Кисинджър в тайна мисия за помирение с Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads