Реклама / Ads
1| 5950 |30.05.2011 СВЯТ

Обвиняват Саркози в престъпления срещу човечеството

.
Двама известни френски адвокати обявиха, че обмислят да започнат дело срещу президента Никола Саркози за престъпления срещу човечеството в Либия, съобщи „Tribune de Geneve".
 

Бившият министър на външните работи Ролан Дюма заедно с друг юрист - Жак Верже, са готови да заведат иск срещу френския държавен глава заради жертвите на бомбардировките на НАТО по време на военната кампания в Джамахирията.

Двамата адвокати са предложили да защитават близките и семействата на загиналите при въздушните удари на Алианса в африканската страна. За тази им готовност обяви на пресконференция в Триполи представител на либийското правосъдно министерство.

Двамата адвокати ще заведат иск от името на либийските семейства пред френски съдилища, съобщи Ибрахим Букхзам.

Самият Дюма, който беше министър, издигнат от социалистите, коментира, че е останал изумен от факта, че мисията на НАТО убива цивилните вместо да ги защитава.

Оприличавайки случващото се в Либия като „брутална агресия срещу суверенна страна", Дюма изрази готовност и да бъде адвокат на полковник Муамар Кадафи, ако той бъде изправен пред Международния трибунал в Хага. Припомняме, в средата на май прокуратурата към международния наказателен съд в Хага поиска да бъдат издадени заповеди за арест на либийския лидер и хора от най-близкото му обкръжение заради престъпления против човечеството.

Колегата на Дюма - Жак Верже, заяви от своя страна, че Франция е управлявана от престъпници и убийци и посочи, че е крайно време „стената на мълчанието да бъде разбита".

Дюма се оттегли като президент на Френския Конституционен съд през 1999 г., след като беше замесен в корупционен скандал. Тогава любовницата на юриста беше осъдена ефективно, но впоследствие оправданa. Самият Дюма има две присъди - едната за злоупотреба със средства на държавна петролна компания, а другата отново за злоупотреби - този път с поверено му завещание.

Сред клиентите на колегата му Верже са били нацисткият военнопрестъпник Клаус Барби, както и Карлос Чакала, припомня "Washington post".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5413 |20.05.2011 1 млн $ и електронна грива срещу свободата на Строс-Кан . 1| 5887 |15.05.2011 Обвиняват Доминик Строс-Кан в сексуален тормоз . 1| 5227 |08.05.2011 В Сирия - танкове срещу размирниците . 9| 5996 |05.05.2011 Извършиха неуспешен атентат срещу Ердоган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads