Реклама / Ads
0| 4688 |02.11.2010 СВЯТ

Обвиниха Израел в нарушаване на човешки права

.
Двете водещи правозащитни организации в Израел алармираха, че службата за вътрешна сигурност на страната е нарушила човешките права на затворници от палестински произход, предаде АП.
 

Документите, представени от правозащитниците, показват, че затворниците са държани в препълнени и мръсни килии без прозорци и с непрекъснато работещо осветление. Агенти на службите са връзвали за столове арестантите по време на дългите разпити, а освен това са ги обиждали, заплашвали и удряли. Всяка от тези практики нарушава израелското законодателство.

Докладът е базиран на свидетелствата на 121 палестинци, които са били в затвора в Петах Тиква през 2009г. Според съставителите от организациите „Б'Цалем" и „Хамокед", условията в заведението за лишаване от свобода са „жестоки, нечовешки и в някои случаи са съпътствани с мъчения".

Палестинците са били арестувани на Западния бряг по различни обвинения, свързани със застрашаване сигурността на еврейската държава. Те заявили, че са били държани в малки килии с мръсни тоалетни и легла. Голяма част имали проблеми със съня през престоя си, продължил между седмица и два месеца.

При разпитите арестантите били връзвани за столовете в продължение на дълго време с малки почивки за храна или посещаване на тоалетната. Около една трета от следователите обиждали и заплашвали затворниците. 9% прибягвали и до физическо насилие.

От доклада става ясно, че палестинците са подали 645 свързани с разпитите жалби до Министерството на правосъдието на Израел от 2001г. насам. В нито един от случаите не е последвало разследване.

От Министерството на правосъдието в Тел Авив отрекоха обвиненията, заявявайки, че законът е бил спазен и действията на правоохранителните органи целят да предотвратят атаки срещу израелски граждани. Властите заявиха в официално съобщение, че между 2000 и 2007г. военната полиция е провела 427 разследвания за нарушения при разпитите на палестинци. Не беше дадена информация за резултатите от тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4629 |02.08.2010 Израел разследва конфликта с Флотилията . 1| 5254 |02.08.2010 Ракетен обстрел на израелски курорт . 0| 5557 |17.07.2010 Колекционер на човешки скелети броди в Италия . 8| 4905 |07.07.2010 Абдуллах Гюл обвини Израел в ирационалност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads