Реклама / Ads
1| 4800 |21.11.2019 СВЯТ

Обвиниха Нетаняху в корупция

.
Бенямин Нетаняху
Главният прокурор на Израел повдигна днес срещу премиера Бенямин Нетаняху обвинения в корупция, които министър-председателят оприличи на опит за преврат, предаде Ройтерс.
 

По този начин се засилва несигурността около бъдещото ръководство на страната, хвърлена в политически хаос след два парламентарни вота без ясен победител тази година.

 

Главният прокурор Авичай Манделблит обяви решението, което включва обвинения в подкуп, злоупотреба с доверие и измама. Нетаняху отрича да е извършил нещо нередно и не е правно задължен да подава оставка след повдигане на обвинения. 

 

Полицията препоръча през февруари Манделблит да повдигне обвинения срещу десния премиер в рамките на продължителните разследвания.

Нетаняху е заподозрян в нередното получаване на подаръци на стойност 264 000 долара, включително пури и шампанско, от бизнесмении оказване на услуги в предполагаеми опити да си осигури по-добро отразяване в най-тиражния вестник в страната.

Най-дълго служилият премиер на Израел може да се окаже заплашен от 10 г. затвор, ако бъде признат за виновен в корупция и от максимум 3 г. за измама и злоупотреба с доверие. 

 

Повдигането на обвинения е първото по рода си срещу действащ премиер на Израел. 

В реакция Нетаняху сравни днес случващото се с опит за преврат, а обвиненията нарече фалшиви и политически мотивирани.

 

Какви са обвиненията 

Манделблит заяви през февруари, че възнамерява да подведе под отговорност Нетаняху за трите случая, известни като Случай 1000, Случай 2000 и Случай 4000, изчаквайки последните изслушвания, която са се състояли миналия месец, уточни БНР.

 

Случай 1000: Нетаняху е обвинен в измама и злоупотреба с доверие. Смята се, че той е получи различни подаръци с висока стойност в замяна на услуги за богат приятел. Нетаняху казва, че подаръците са част от приятелството им и че не е действал неуместно в замяна. Приятелят също отрича да е имало нещо нередно.

 

Случай 2000: Нетаняху е изправен пред обвинения в измама и злоупотреба с доверие. Смята се, че той е сключил сделка с издател на голям вестник да издейства законодателства, което да отслаби конкурентно издание срещу по-благоприятно отразяване. Също като премиера издателят отрича да е извършил нещо нередно.

 

Случай 4000: Той се смята за най-сериозният, тъй като Нетаняху е обвинен в рушветчийство, измама и злоупотреба с доверие. Смята се, че той е насърчил регулаторни решения в полза на водеща телекомуникационна компания в замяна на отразяването му в по-добра светлина от един от уебсайтовете ѝ, като част от сделка с главния акционер. Премиерът настоява, че експерти са подкрепили регулациите и че той не е получил нищо в замяна. Акционерът също отрича нередности. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4107 |20.07.2019 Нетаняху стана най-дълго управлявалият премиер на Израел . 3| 5053 |24.06.2019 Съветници на Путин и Тръмп при Бенямин Нетаняху в Израел . 3| 4069 |14.06.2019 САЩ обвиниха Иран за нападението срещу танкерите пред Съвета за сигурност на ООН . 1| 4042 |21.05.2019 Бившата президентка на Аржентина отива на съд за корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads