Реклама / Ads
1| 5176 |04.05.2010 СВЯТ

Огромни са щетите от екокатастрофата в Мексиканския залив

.
Бритиш Петролиум ще плати всички разходи по почистване на петролния разлив
"Бритиш петролеум" ще плати всички "необходими и присъщи" разходи за почистване на петролното петно в Мексиканския залив.
 

Британската компания, отговорна за една от най-тежките екокатастрофи в историята на САЩ, съобщи, че ще изплаща компенсации по основателните искове за имуществени щети и загуби, причинени от разлива.

Американски експерти изчислиха че почистването на зоната на замърсяване може да струва над 3 млрд. лири (4.36 млрд. долара).

През изминалия уикенд усилията за овладяване на петролното петно в залива оставаха почти безрезултатни и то продължаваше да доближава брега на Луизиана.

Директорът на "Бритиш петролеум" заяви, че разпръскването на химикали е дало известен резултат, тъй като те не позволяват петролът да изплува на повърхността, където вятърът го носи по-бързо към брега. Обмисля се и инжектиране на т.нар. дисперсанти директно с полуразрушената сондажна тръба на около километър под морското равнище, макар да не е известен екоефектът от подобно решение.

Силните и бързо променящи посоката си ветрове в региона предизвикват високи до 3 метра вълни, което пречи да се поставят плаващи баражи, намаляват ефекта от тях и от контролираното изгаряне на петрол, започнало през миналата седмица.

Инженерите на "Бритиш петролеум" продължават трескаво да търсят начини за спиране на изтичането на петрол от трите пробива на кладенеца под потъналата на 22 април платформа. Единият теч вероятно ще бъде спрян със специален клапан.

Върху най-проблемният - на остатъка от сондажната тръба на "Дийпуотър хорайзън", до седмица може да бъде спуснат метален купол и през него да започне изпомпване на петрол. Третият пробив - на дъното до самото гърло на сондажа, ще бъде запушен с друг купол 2-3 дни по-късно.

Всичко това обаче са временни решения, докато се прокопае помощен сондаж за намаляване налягането в петролния залеж, което ще отнеме три месеца.

Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) наложи от неделя временна забраната върху търговския и туристическия риболов в региона от Луизиана до Флорида. Мярката ще действа поне 10 дни и важи частни лица и предприятия от риболовния отрасъл.

В Мексиканския залив се извършват около 75% от улова на стриди в САЩ. Там се намират приблизително 20% от рибните ресурси на страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4737 |03.05.2010 Израел предупреждава за 'джихат' на Балканите . 0| 4851 |03.05.2010 Плащат до 100 хил. $ за наследниците на Бакиев . 2| 5041 |03.05.2010 Варварско убийство в Ливан . 0| 4936 |02.05.2010 Саможертви очакват гърците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads