Реклама / Ads
1| 5061 |02.03.2011 СВЯТ

ООН да изпрати мисия, за да види какво се случва в Либия

.
снимка: AFP
Муамар Кадафи поиска ООН да изпрати мисия в Либия. Заобиколен от стотици свои привърженици, полковникът се появи уверен и в добро състояние на духа на импровизирана конференция, посветена на 34-тата годишнина от обявяването на Либия за джамахирия – форма на пряко народно управление, въведена от самия Кадафи.
 

С думите: „Нека първо видят какво всъщност се случва и тогава да правят заключения, а не да налагат санкции на базата на фалшификации”, полковникът покани представители на Световната организация, която във вторник изключи Либия от съвета за правата на човека.

В реч, продължила повече от час, т.нар. либийски лидер коментира драматичната ситуация в страната си.

„От 1977 година Либия е управлявана от народа чрез народните конгреси и комитети. Искам да припомня на света, че в нашата страна няма президент, няма крал, няма лидер – властта е изцяло в ръцете на народа”.

Той повтори неколкократно, че не заема никакъв държавен пост и по тази причина призивите да се оттегли са безсмислени.
„В последните дни моето име се споменава директно по света, но това ме разсмива. Какво общо имам аз със случващото се? Аз завърших революцията през 1977 година и се оттеглих в моята шатра. През годините оттогава насам аз съм бил търсен за съвети, за идеи, канен съм да говоря, да давам насоки, но крайното решение винаги е било в ръцете на народните конгреси”, изтъкна Муамар Кадафи.

Либийският лидер заяви, че не е запознат с настоящите бунтове в детайли, защото не гледа чуждестранни телевизии. Убеден е обаче, че демонстрациите в подкрепа на революцията са много повече от тези, „докарани отвън”.

„Хората ми казват: Изправени сме пред изпитание отвън. Има външно влияние. Но ако тези външни елементи атакуват нашия символ, ние сме готови да умрем за нашия символ, да умрем за теб”, обяви Кадафи, който отново хвърли вината за бунта върху Ал Кайда.

„Мога да ви уверя, че мирни протести няма. Има организирани въоръжени атаки от хора извън Либия. Както в Бенгази, така и в други градове. Има атаки срещу армията, срещу полицията, но не и мирни протести”, обърна се към западните медии либийският лидер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5376 |02.03.2011 Барозу призова Кадафи да си ходи . 0| 5044 |02.03.2011 Мубарак се лекува в Саудитска Арабия . 0| 5001 |02.03.2011 В Пакистан убиха министър . 0| 5324 |02.03.2011 ООН изключи Либия от Съвета за човешки права

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads