Реклама / Ads
0| 4877 |06.05.2010 СВЯТ

Осъдиха на смърт атентатора от Мумбай

.
Единственият оцелял от атентаторите, които избиха 166 души в Мумбай в края на 2008 г., беше осъден на смърт от индийски съд, съобщиха световните агенции.
 
Пакистанецът Мохамад Аджмал Касаб беше признат за виновен по над 80 обвинения, сред които убийства, тероризъм и водене на война срещу Индия. Той избухна в сълзи при произнасянето на присъдата, предаде БТА.

22-годишният Касаб е единственият от 10-те терористи, който беше пленен жив при нападението срещу два луксозни хотела, железопътна гара и еврейски център. Делхи обвинява за атентата базираната в Пакистан екстремистка организация "Лашкар-е-тайба". Нападението обтегна отношенията между двете ядрени сили, които от десетилетия са в конфликт заради Кашмир.

Прокуратурата поиска смъртна присъда за Касаб с аргумента, че той и неговият съучастник Абу Исмаил са причинили най-много жертви от 10-те терористи. Двамата са убили 72-ма души, сред които 14 полицаи, и няколко жени и деца. Прокурорът нарече подсъдимия "машина за убиване, произведена в Пакистан". Защитата призова съда да покаже снизходителност, като се аргументира, че в момента на нападението Касаб е бил едва 21-агодишен, подложен на натиск и промиване на мозъка от "Лашкар-е-тайба" и има шанс да се разкае.

Съдията обаче отхвърли аргумента, като подчерта, че Касаб по своя воля се е присъединил към организацията и е преминал обучение, за да извърши кървавото престъпление. Смъртните присъди в Индия се изпълняват чрез обесване. За да бъде изпълнена, присъдата на Касаб трябва да бъде потвърдена от Върховния съд. Прокурорът предполои, че до изпълнението на присъдата ще мине поне година.

Смъртните присъди в Индия обикновено се бавят много дълго, което на практика превръща много от тях в доживотен затвор. Само една екзекуция е извършена от 1998 г. досега - мъж, осъден за изнасилване и убийство на 14-годишно момиче, увисна на бесилото през 2004 г. Все още не са екзекутирани осъдените за убийството на бившия премиер Раджив Ганди през 1991 г. и за нападението срещу парламента през 2001 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4885 |04.05.2010 Заловиха атентатора от Таймс Скуеър . 1| 5032 |10.04.2010 Полша и Русия в национален траур след смъртта на Качински . 3| 5431 |23.03.2010 Осъдиха бивш СС-овец на доживотен затвор . 1| 5124 |12.02.2010 Осъдиха полски политик за сексуален тормоз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads