Реклама / Ads
2| 5544 |16.01.2012 СВЯТ

За оставката на Бъсеску скандират в Румъния

.
Траян Бъсеску
Демонстрациите в Румъния срещу законопроекта за здравна реформа вчера прерасна в протест срещу антисоциалната правителствена политика.
 

 

Демонстрантите скандираха и носеха плакати "Спрете кражбите", "Вие ни лъжете и ни ограбвате", "Напуснете и ни оставете да живеем". В Букурещ имаше сблъсъци между протестиращи и полицията, която трябваше да използва сълзотворен газ.

Ранени са 12 души, между тях тв оператор и четирима полицаи.

 

Протестиращите поискаха предсрочни избори и оставка на президента Бъсеску, обвиняван от тях за спада на жизненото равнище заради строгите мерки за икономии, приети през 2010 г. "Оставка", "Не се страхувайте, Бъсеску ще падне", скандираха демонстрантите, които се събраха пред президентския дворец.

 

Ние не можем да понасяме повече бедността това е прекалено, заяви за Франс прес Родика Патран, пенсионерка. Тя изтъкна замразяването на пенсиите и намаляването на заплатите в държавния сектор с 25 на сто, въведено от юли 2010 г.

 

Демонстрантите се бяха организирали чрез интернет и социалните мрежи, за да заявят солидарността си с основателя на румънската Бърза помощ д-р Раед Арафат, който бе принуден да подаде оставка като зам.-министър на здравеопазването в началото на миналата седмица след спор с президента Бъсеску във връзка с проект за реформа в здравеопазването.

Протестите започнаха в четвъртък в подкрепа на д-р Раед Арафат. Противниците на реформата твърдят, че в законопроекта не е уточнено участието на частния сектор, а остарялата здравна система е застрашена от още по-голяма неефективност.

 

Но след като законопроектът за реформа в здравеопазването бе оттеглен в петък по искане на президента, протестиращите се отказаха от издигане на лозунги в подкрепа на д-р Арафат, а призоваха президента и правителството да подадат оставка.

Стотици граждани се събраха и в няколко големи градове на страната, за да заявят съпротивата си срещу реформата в здравеопазването. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5414 |18.12.2011 Хиляди хора скандират: Русия без Путин! . 1| 5114 |21.11.2011 Импийчмънт за Бъсеску стяга опозицията в Румъния . 3| 5435 |01.03.2011 Гутенберг хвърли оставката си . 0| 5304 |07.02.2011 Алио-Мари забъркана в скандал, искат оставката й

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads