Реклама / Ads
3| 5700 |15.02.2011 СВЯТ

Острови и автомагистрали ще спасяват Гърция от кризата

.
Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу е готов да бъдат разпродадени местни острови. Това пише гръцкият вестник "Елефтерос типос", като се позовава на института за стратегически изследвания, който в свое проучване от ноември миналата година разкрива наличието на план за разпродажба на скални острови в Егейско и Йонийско море.
 

Според изданието кабинетът е готов да разпродава на частници не само островите, но и петролните залежи и автомагистралите, както й да хариже още акциите на държавните банки и активите на предприятията с държавно участие", допълва вестникът.

Отбелязва се, че разпродажбата е обявена, след като инспектори от ЕС и МВФ поискаха от правителството в Атина да стартира приватизационна програма на държавно имущество, в рамките на която да бъдат събрани 50 млрд. евро.

Те заявиха, че Гърция трябва да спечели тези милиарди от приватизацията на държавни активи до 2015 г. и да ускори структурните реформи през следващите няколко месеца, за да стабилизира финансите си.

В. "Авриани" пита кой в крайна сметка ще се облагодетелства от комисионите за тези 50 млрд. евро? Вестникът е убеден, че реки от комисиони ще потекат от участващите в търговете по разпродажбата на земи и държавни учреждения в страната.

По същия повод в. "Димократия" пише, че кабинетът в Атина се е превърнал в брокерска къща и че финансовият министър е изпаднал в доста тежка ситуация след фиаското, което претърпял за тези 50 млрд. евро. Някои смятат, че този министър носи основната вина за това, че се е съгласил да договори с международните инспектори такава амбициозна програма за разпродажба на държавните активи.

Според в. "Авги" правителството вчера признало, че решението за приватизация е негово, въпреки че то се представя от него като оползотворяване на държавното имущество, а не като разпродажба.

"Всичко за продан и накрая избори", обобщава в. "Врадини", като изтъква, че вече било сигурно, че кабинетът "Папандреу" се е договорил с международните инспектори за разпродажбата на държавно имущество в размер на 50 млрд. евро. Сумата обаче не може да бъде събрана без разпродажба на значително държавно имущество, смята вестникът.

"Кабинетът е в агония заради дълга и заради тези 50 млрд. евро", обобщава в. "Катимерини", а в. "Логос" е на мнение, че след искането на инспекторите правителството било притиснато много силно до стената и се намирало в пълна безизходица.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5678 |27.01.2011 Фалит грози Гърция . 2| 5881 |25.01.2011 Гърция ще съди Сименс . 1| 5146 |08.01.2011 Гърция гони нелегалните имигранти . 3| 5297 |07.01.2011 Плановете на Гърция за стена са безполезни и антиевропейски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads