Реклама / Ads
1| 4735 |07.04.2011 СВЯТ

EП отхвърли резолюцията за ядрената безопасност

.
Резолюция за ядрената безопасност не бе приета от Европейския парламент. Необходимият брой гласове не беше събран от нито една от седемте проекторезолюции. Депутатите останаха разделени по-скоро по-национална, отколкото по политически принадлежност.
 

В предложението за обща резолюция, което беше отхвърлено, държавите-членки се призовават да наложат временен меморандум на разработването и възлагането на поръчки за изграждане на нови ядрени реактори, поне за периода, през който се провеждат и оценяват стрес тестове.

В документа се посочва още, че Европейският съюз трябва да извърши цялостна преоценка на подхода си в областта на ядрената безопасност, като има предвид, че за дълги години напред ядрената енергия ще продължи да бъде част от енергийния баланс на редица държави-членки и че се планира или е в процес изграждането на нови реактори.

Резолюцията изразява становището, че за да бъдат надеждни, стрес тестовете трябва да са задължителни и да се основават на общи и прозрачни критерии, които да се разработят от Комисията заедно с Европейската група на регулаторите в областта на ядрената безопасност (ENSREG) и независими експерти. Тези тестове трябва да се осъществят под надзора на ЕС и да се наблюдават от независими експерти, а окончателните оценки трябва да са готови за публикуване до края на 2011 г., гласи още текстът.

Комисията и държавите-членки се призовават да дадат приоритет на стрес тестовете на тези ядрени съоръжения, които са принципно по-опасни поради, например, географското си местоположение (напр. сеизмична зона) и те следва да се контролират бързо, като при необходимост тяхното структурно проектиране се подобри или бъдат изведени от експлоатация в съответствие с ясен график. В документа се настоява, негативният резултат от стрес тест на конкретна централа да доведе до степенуван отговор, който може да наложи незабавното й закриване.

Още преди гласуването български евродепутати обявиха, че няма да подкрепят документа. „Ние трябва да имаме още, как да кажа, една атомна централа, още няколко атомни мощности, които да ни помогнат и ние да прескочим в следващата енергийна ера”, коментира пред БНТ евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев, който член на комисията по енергетика в ЕП.
„Днес ние ще имаме едно инфарктно гласуване на една резолюция, която повечето ми колеги, поне в моята партия, снощи казаха, че са против бъдещето на ядрената енергетика въобще в Европа. Искам веднага да ви кажа, че нашата делегация, на българските социалисти, изрази особено мнение. Ние няма да подкрепим днес тази резолюция, защото смятаме, че в ядрената енергетика има още много бъдеще и защото смятаме, че това е в националния интерес на страната”, заяви от своя страна колежката му от Групата на Социалистите и демократите Илияна Йотова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4629 |21.03.2011 ЕС ще нищи пак проблема с ядрената безопасност . 3| 5363 |17.12.2010 Полша отхвърли руските доклади за смъртта на Качински . 3| 4973 |03.09.2010 Япония притисна Иран заради ядрената политика . 5| 4870 |06.06.2010 Израел отхвърли международна комисия за конвоя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads