Реклама / Ads
1| 5448 |25.02.2011 СВЯТ

Откриха огън срещу противниците на Кадафи

.
Муамар Кадафи
Силите, лоялни на либийския лидер Муамар Кадафи, са открили огън по протестиращите, които са се събрали на няколко места в западен квартал на столицата Триполи, заявиха свидетели в телефонен разговор пред АФП и Ройтерс.
 
Информацията обаче до момента не е потвърдена от властите. По-рано АФП, че Кадафи е заповядал на силите за сигурност да открият огън срещу демонстрантите в Триполи.


Жител на либийската столица заяви, че стотици хора в квартал „Янзур“ започнали протестно шествие
, след като петъчните молитви приключили. Силите, лоялни на Кадафи, обаче изненадващо открили огън срещу тях. Поне петима протестиращи са убити, съобщава Ройтерс, позовавайки се на местен жител.

Същевременно либийската национална телевизия излъчва кадри, които според нея представят какво се случва в момента на централния площад в Триполи. На видеото се виждат около 50 поддръжници на Мумар Кадафи, които носят негови снимки и скандират в негова подкрепа.

По неофициални данни безредиците в страната, започнали на 15 февруари, вече са коствали живота на около 2 000 души. Антиправителствените демонстранти вече контролират по-голямата част от Източна Либия, включително втория по големина град Бенгази, но битката за столицата Триполи, считана за база на влиянието на Кадафи, продължава. Опозиционните сили контролират и третия по големина град на страната – Мисурата. Това е и първият голям град в Западна Либия, който попада в ръцете на въстаниците.

Междувременно стана ясно, че посланикът на Либия във Франция подаде оставка, както и представителя на Триполи в ЮНЕСКО. По информация на Франс прес „дипломатите са осъдили репресиите в Либия" и се „присъединили към революцията".

По-рано оставки и несъгласие в действията на властта заявиха още няколко либийски посланици в различни страни по света.Главният прокурор на Либия Абдулрахман ал Абар също обяви, че подава оставка и изрази подкрепата си за протестиращите срещу режима на Муамар Кадафи.

"Съобщавам за своята оставка от поста на главен прокурор. Присъединявам се към волята на либийския народ", заяви ал Абар в интервю за телевизия "Ал Арабия".

По-рано оставки подадоха и обявиха своята подкрепа за опозицията либийските министри на вътрешните работи и правосъдието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5498 |24.02.2011 Откриха телата на 98 край Крайстчърч . 2| 5632 |24.02.2011 Кадафи щял да е Велик баща . 7| 5730 |22.02.2011 Самолети на Кадафи давят Либия в кръв . 9| 5168 |21.02.2011 Протести срещу посещението на Мирко Цветкович у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads