Реклама / Ads
3| 5191 |09.12.2009 СВЯТ

ЕС отложи членството на Македония

.
На вчерашното си заседание в Брюксел външните министри на 27-те отложиха започването на преговори за присъединяване на Македония. Заради възражения на Гърция, те оставиха въпроса отворен до следващата година, когато председателството на ЕС ще поеме Испания. Заключенията на външните министри са окончателни и няма да бъдат обсъждани на срещата на върха на ЕС тази седмица.
 

След дълги двудневни разговори отпадна ключовата препоръка и вместо решение, че „Съветът ще се върне към въпроса до март 2010 г. с намерение да определи дата за започване на преговори за членство”, остана позицията, че „Съветът ще се върне към въпроса по време на следващото председателство на ЕС”. На практика, срокът за взимане на решение се удължава от три на шест месеца, когато има планирани срещи на ЕС, но по-същественото е, че е премахнато задължението Съветът да определи дата за преговорите.

Припомняме, че Македония е със статут на кандидат за членство от 2005 г. В годишния си доклад за напредъка на страната, който беше представен в средата на октомври, ЕК препоръча да бъдат започнати преговори за пълноправно членство, тъй като страната е покрила необходимите критерии. Комисията обаче не даде препоръка за конкретна дата, като остави решението на Съвета на министрите на ЕС.

Възраженията на Гърция са свързани с продължаващия вече 18 години спор за името на бившата югославска република. Това беше причината през април 2008 г. Атина да наложи вето на присъединяването на Македония към НАТО. Гръцката страна настоява въпроса с името на бъде решен, преди Скопие да започне преговори за пълноправно членство в ЕС.

На вчерашното заседание Гърция беше категорична, към нея се присъедини и Кипър. Според гръцки източници позицията им подкрепили Франция, Испания, Кипър, Малта, Италия, Румъния. Българската позиция била неутрална. Френският министър отговорен за европейските въпроси Пиер Лелуш заяви, че Франция се е съгласили с гръцката позиция като знак на подкрепа към член на ЕС.

Швеция, Великобритания, Германия, Полша, Австрия, Словения, Словакия, Чехия и Италия са държавите, които настояват двустранният спор за името да се остави настрана. Карл Билд – външният министър на Швеция, която в момента е ротационен председател на ЕС, коментира пред репортери, че очевидно никой не е нито твърде доволен, нито твърде недоволен от решението, което означава, че е добър компромис, което вещае бързо решение.

Не закъсня и реакцията на македонския премиер Никола Груевски. На пресконференция в Брюксел вчера той заяви, че Гърция “монополизира историята” и иска да “промени нашата идентичност”. “Не можем да се зачеркнем като нация”, посочи той. „Ние сме македонци и искаме да станем членове на ЕС като македонци”, каза още Груевски. “Това отношение на Гърция не е европейско”, допълни той, като подчерта, че то причинява “големи политически вреди”.

Изходът от срещата на външните министри на 27-те, макар да не беше неочакван, предизвика разочарование и сред обществеността в Македония, коментират македонските медии. Сега всички чакат премиерът да се върне от Брюксел и да каже какво следва оттук нататък. Коалиционният партньор в правителството Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) вчера бе внимателен в коментарите си, но от партията посочиха, че за тях интеграцията на страната в ЕС и НАТО остава стратегически приоритет.

Опозицията открито призова Груевски да каже какви са плановете му за бъдещето на страната. Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Бранко Цървенковски вчера директно заяви, че премиерът е отговорен за съдбата на държавата.

От Нова социалдемократическа партия (НСДП) съобщиха, че вече няма да участват в създаването на външната политика на Македония, докато Груевски е министър-председател. От Нова демокрация посочиха, че не са изненадани от решението на Брюксел, въпреки че били оптимисти, че правителството ще се вслуша в призива за политическо и национално единство за решаване на спора за името с цел страната да продължи напред.

Единственият, който вчера се въздържа от коментар, е президентът на югозападната ни съседка - Георге Иванов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4939 |08.12.2009 Взривове разтърсиха Багдад, над 100 загинали . 1| 4798 |08.12.2009 Новите еврокомисари на първа среща с Барозу . 1| 6025 |08.12.2009 29 години без Джон Ленън . 0| 5456 |07.12.2009 192 страни решават бъдещето на планетата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads